marți, 7 februarie 2023

Retrospectiva Vacantelor din 2022 - TENERIFE- Cap.II/V


A treia zi in Tenerife-El Pico del Teide

     A treia zi de vizite in Tenerife pe 10 februarie 2022, a fost programata pentru parcul
 

 si varful Teide.In parcul Teide se ajunge cu masina pe sosele care urca de la nivelul marii pana la altitudinea de 2356 m.Plecand din Santa Cruz de Tenerife, trecand prin San Cristobal de la Laguna, am urmat o sosea ce trece prin mijlocul insulei ca o bisectoare a triunghiului imaginar format de insula. Cei 64 de km se pot face intr-o ora si un sfert dar frumusetea peisajelor te face sa intarzii.

=========================================================================










 Am plecat cu noaptea in cap caci aveam bilete achizitionate pentru telecabina, pentru ora 9.30 pe data de 10 februarie.Biletele le achizitionasem cu cateva saptamani inainte si o data cu ele am achizitionat si permisul de a urca pe carari de munte de la statia de sus a telecabinei (3555 m) pana la marginea craterului 3718 m.Numarul de permise pe zi erau limitate si tocmai de aceea trebuia achizitionat on line cu ceva timp inainte.Permisele erau gratis dar se eliberau cu atentionari serioase privind dificultatea traseului in special datorita emanatiilor de gaze si in zonele in care nu era amenajata cararea, terenul fiind sfaramicios si dificil de parcurs pentru cei neobisnuiti cu ascensiunile montane.Asa ca mai pe fuga tot ne-am oprit pe traseu pentru a arunca o privire si un obiectiv foto, pentru a memora peisajele de vis ce se desfasurau in toate directiile. 







Am ajuns la timp la telecabina dar surpriza a fost ca telecabina era oprita de o luna aproape, ca urmare a ninsorilor viscolite si a gerului, care au dus la depunerea de chiciura pe cablul telecabinei. Am fost informati ca s-ar putea sa se porneasca peste cateva ore telecabina totusi, datorita vremii care se incalzise si care ar fi putut face cablul functional dar nimic nu era sigur.Si apoi erau o multime ca si noi care aveau bilete cumparate si ne pierdeam randul. Banii pe bilete ni s-ar fi returnat dar nu ne incalzea cu nimic acest lucru, caci noi am venit in Tenerife tocmai pentru acest Teide.Imi venea sa plang, caci pentru mine era si o zi insemnata si anume era ziua mea de nastere si tineam mortis sa punctez momentul pe varful Teide. Am insistat sa ne pastram locul dar cu slabe sanse.Cineva din grupul nostru, a motivat insistenta noastra cu celebrarea unei zile de nastere, lucru care cred ca a contat pana la urma si dupa vreo trei ore de asteptare, telecabina a pornit si noi eram imbarcati, dar ascensiunea pentru care obtinusem permis doar eu cu my husband nu era posibila datorita troienelor de peste un metru din zona varfului.Cat am asteptat sa porneasca telecabina cam 2-3 ore, am dat o raita prin parcul Teide care are un peisaj magnific si plin de trasee amenajate de poti sta linistit cateva zile si nu te plictisesti de loc in acel crater imens.Caci povestea vulcanului spune ca, a fost un crater imens format din izbucnirea initiala a vulcanului si care a format insula, dar care la un moment dat s-a prabusit si un alt vulcan mai mic aparut ulterior a format varful Teide actual. Insula are o multime de cratere mai mici ale unor vulcani stinsi in prezent dar care dau un aspect selenar peisajului din jurul lor.Asa ca in acest imens crater parca ai fi pe Marte , dupa aspectul terenului format din roca vulcanica de culoare rosie, neagra, verde, galbena si in toate culorile.Este magnific! 






























Asa ca am urcat cu telecabina de la 2356 m la 3555 m la statia "La Rambleta", unde am coborat din telecabina pe o platforma destul de mica pentru cele 90 de persoane , cat avea capacitatea telecabina.








 Intrarea pe cararea ce ducea la craterul de sus era blocata de troiene de zapada de un metru si de fapt treisferturi din statia telecabinei era inconjurata de troiene de zapada. Am facut multe, foarte multe poze, eu scotand biletelul scris in graba cu varsta de 67 de ani pe care o implinisem si eram tare incantata ca sarbatoream momentul pe varful Teide nu tocmai la crater dar era bine si frumos si asa. 























Dupa o ora, atat era timpul permis de stat in acea statie, am coborat si ne-am continuat , toata ziua, plimbarile pe minunatele traseele din parcul Teide. 




























































Am ajuns in Santa Cruz tot pe intuneric ca in fiecare zi de altfel si unde la o terasa frumoasa si linistita am servit o cina festiva si calma caci eram rupti de oboseala. Pentru urmatoarea zi aveam programata o croaziera pe Atlantic si aveam timp sa ne odihnim dupa hoinareala in parcul Teide.Ceva mai putin my husband deoarece el facea si serviciul de condus masina inchiriata si desi drumurile erau bune, erau destul de aglomerate in special dimineata si seara, exact perioadele cand noi ne deplasam spre obiective si inapoi. Eu eram soferul secund dar de cate ori am inchiriat masini niciodata nu a fost necesar sa suplinesc sofatul dar este bine sa existe acest secund pentru orice eventualitate. Pe traseele foarte lungi ne complectam reciproc cu cate doua ore fiecare pe rand la volan dar pe trasee de 2- 3 ore nu este cazul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu