luni, 27 februarie 2023

Retrospectiva Vacantelor din 2022 - Paris - Cap.VII/VII


A saptea zi la Paris

Turnul Eiffel



In cea de a saptea zi in Paris, o zi de marti insorita, calduroasa, numai buna de stat pe la randuri dis de dimineata, pentru a cumpara cat mai repede bilete pentru urcarea in turnul Eiffel. Ne-am gandit ca fiind in cursul saptamanii nu va fi foarte aglomerat, dar ne-am inselat.Am stat cam o ora pana am intrat la controlul de securitate si am stat cam inca o ora la rand la bilete, cam o jumatate de ora pentru urcarea in lift. Am urcat primul etaj -57 m, dar am stat foarte putin caci riscam sa se aglomereze si mai mult si stateam prea mult la rand sa luam liftul.




La etajul I , podeaua este de sticla si poti admira oarecum structura turnului formata din patru picioare.




Aici se gasesc magazine de unde se pot cumpara suveniruri si un restaurant.
Am urcat la etajul al II-lea, dupa alte zeci de minute de stat la rand pentru a prinde liftul si am urcat la etajul II-125 m, care oricum este capat de linie pentru primul lift. De aici peisajul incepe sa devina spectaculos.Si aici se gasesc un magazin cu suveniruri, un bufet si o casa de bilete de unde poti cumpara bilet pentru a urca pana in varf.






Apoi trebuie sa iei un al doilea lift de capacitate muuult mai mica, cam 4-5 persoane fata de primul in care urcau 20 de persoane. De sus de la 276 m, peisajele te lasa fara cuvinte.









Am privit, am admirat, am facut poze si apoi iar rand la urcarea in liftul pentru coborare. La etajul II, iar am admirat, inca un rand de poze si iar rand la lift pentru a cobora la baza. In rezumat am ocupat loc in rand la ora 8 si am coborat din turn pe la ora 13, din care cam o ora si jumatate am admirat si facut poze in rest cam trei ore si ceva am stat la cozi.Stiam ce ne asteapta asa ca nu a fost neaparat suparator si pana la urma a meritat sa fim printre cei peste 7 milioane de vizitatori care vin intr-un an sa viziteze simbolul Frantei. Este cel mai vizitat monument cu plata din lume.







De la Turnul Eiffel am pornit spre Piata Le Mars, apoi spre Domul Invalizilor, trecand pe langa Scoala Militare. Domul Invalizilor a fost construit ca un spital pentru ranitii din razboaie la comanda lui Ludovic al XIV-lea si ulterior a fost extins si cu alte cladiri, inclusiv cu biserica Domului. Aici este inmormantat si Napoleon Bonaparte.

























 Dupa vizita Domului si a bisericii Domului, am vizitat tot acolo, Muzeul Armatei si Muzeul Hartilor in Relief.



















Era deja dupa amiaza tarziu si am hotarat sa ne mai intoarcem o data in Montmartre, care ne-a fermecat cu o zi inainte. Am ajuns la Bazilica Sacre Coeur unde am facut cateva poze , apoi am poposit iar in Piata Tertre, la pictorii stradali si am mai incercat o data un portret la un alt artist, care lucra mai mult cu umbre decat cu contururi exacte si care de data aceasta a facut un desen care seamana cu mine totusi. Ambele portrete si cel de acum si cel facut cu o zi in urma , aratau mai bine decat arat eu in realitate dar cel facut cu o zi inainte nu avea nici o trasatura care sa aduca cu mine. Si my husbund a stat ca model pentru a i se face portretul, care deasemeni a iesit binisor, dar el a stat la un alt artist.





De acolo am vrut sa servim cina la Bouillon Picadelli dar de data asta nu am avut noroc, caci era o coada imensa la care ar fi trebuit sa stam peste o ora ca sa intram in restaurant si cum eram satui de stat la cozi si cum trebuia sa ne sculam cu noaptea in cap sa mergem la aeroport caci aveam bilet pe la 4 dimineata, am renuntat la cina in oras in seara aceea si ne-am grabit spre Rezidance Courcell unde dupa o cina frugala ne-am culcat cu speranta ca vom dormi vreo doua ore.








Pe la ora 1 ne-am sculat si am plecat la aeroport cu un autocar si fara mari evenimente si incurcaturi am ajuns la Bucuresti inainte de pranz.Pe la 9 seara am ajuns la apartamentul nostru din Piatra Neamt, incantati de excursia noastra la Paris , pe care o tot planuiam de ceva timp.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu