joi, 4 aprilie 2019

PRIMA ZI LA ROMA

Hoinari in Cetatea  Eterna-prima zi

Daca esti o fire activa si dispui de multa energie, de foarte multa energie, poti alege sa faci o scurta vacanta la Roma. Ca sa cunosti Cetatea Eterna ai nevoie de o viata sau chiar mai multe, caci obiectivele turistice ale Romei sunt unice in lume, au scris istoria si sunt repere in arta si arhitectura. Roma este un oras muzeu in aer liber.

Si uite asa cum ne apuca uneori pe noi o abundenta de energie de da pe afara, am planificat o excursie la Roma, inca din februarie, pentru sfarsitul lunii mai. Am cumparat bilete de avion ieftine din timp la wizz air, am cautat cazare pe booking, am citit, ne-am documentat si am achizitionat bilete on line pentru vizita la Vatican, ne-am programat online pentru vizita la Galeria Borghese, astfel eliminand cozile pentru biletele de intrare si castigand timp cat suntem la Roma si astfel pregatiti am plecat spre hotel Otopeni, unde ne-am rezevat camera atat la dus cat si la intors caci plecam noaptea si soseam noaptea si unde exista si o parcare pe termen lung pentru masina.Pe drumul spre Bucuresti ca de obicei, a devenit o traditie de acum, am oprit la OMV-ul din Focsani pentru o cafea si un ceai de fructe de padure iar pe inserat am ajuns la hotel unde ne-am propus un somn rapid pana pe la ora 4 cand am fost transferati la aeroport de masina de la hotel care face si acest serviciu 24 ore din 24.

Ne-am imbarcat fara probleme si astfel pe la 6 si 20 am decolat spre Roma.

Am ajuns pe la ora 7.30 iar pe la ora 8 eram in autobuzul care ne-a dus la metrou si la ora 9 intram in hotel. Foarte repede si comode toate procedurile de debarcare, transport si informatii. De la aeroport o data cu biletul de autobuz ne-am luat cate un tichet de Roma Pass pentru trei zile, deosebit de util si avantajos economic.Am inlocuit de data aceasta sistemul obisnut de noi de Hop on Hop off, deoarece obiectivele importante ale Romei sunt concentrate in centrul vechi care se poate si este recomandat a se face per pedes iar cu Roma pass pe langa faptul ca primele 2 obiective turistice vizitate sunt gratuite, exceptand Vaticanul, la celelelte ai reduceri intre 10 si 40% si ai acces pe toate mijloacele de transport publice. Costa 38 euro, dar din biletele la doua obiective ne-am scos banii. Si in plus cu tichetul Roma pass nu stai pe la cozi, intri in fata.Nu -ti dai seama ce inseamna asta decat cand vezi cozi de zeci si sute de metrii pe cate 4-6 randuri si auzi de altii care iti povestesc ca au stat 2 -3 ore la rand sa ia tichet.
Sa revin la traseul nostru.Dupa ce am facut check inul la hotel, am pornit spre Colosseo, primul obiectiv programat. Am intrat imediat dupa controlul de la poarta. La toate obiectivele unde se intra cu bilet de intrare sunt controale ca la aeroport, probabil urmare a deselor atentate care au avut loc prin Franta si in Europa in general. Pe toate strazile vezi politie, jandarmerie, armata care stationeaza in diferite puncte fara sa deranjeze, da te strange in suflet cand vezi armele automate, uniformele si masinile de razboi.Plus de asta, Roma este plina de emigranti care ori incearca sa vanda apa, diferite suveniruri sau care stau gramada pe trepte pe iarba...si care cam fac mizerie.Colosseo, cel mai mare amfiteatru antic construit vreodata, cea mai sangeroasa constructie din cate au existat, atat din timpul constructiei acesteia cat si dupace a fost construit. Au murit in perioada constructiei mii de oameni, care erau prizonieri din teritoriile cucerite de romani. Apoi scopul arenei a fost unul deosebit de sangeros, fiind dedicat luptelor dintre gladiatori si sclavi, dintre gladiatori si gladiator si dintre gladiatori si animale. Mii de oameni si animale au format rauri de sange prin mortile violente la care au fost supusi pentru distractia a peste 50 000 de oameni cat incapeau in Colosseum. Constructia este impresionanta , nu dau detalii caci se gasesc la domnul Google cate vreti, dar mai impresionanta este povestea lui.La Colosseum se perinda zilnic o mare de oameni curiosi, mai mult sau mai putin, dar nu poti merge la Roma si sa nu vezi Colosseo.












Arcul lui Constantin a fost ridicat de Senatul Roman pentru a comemora victoria lui Constantin I asupra lui Maxentius la Bătălia de la Podul Milvian din 312. Dedicat în 315, este cel mai mare arc triumfal Roma .Desi dedicat lui Constantin, materialul decorativ este un colaj din timpul mai multor imparati:Traian , Hadrian , Marcus Aurelius. Arcul se afla in imediata apropiere a Colosseului pe drumul catre Dealul Palatin.




De la Arcul lui Constantin se poate vedea in linie dreapta pe Via Sacra Arcul lui Titus care a fost construit de Domitian in cinstea victoriilor fratelui sau Titus, si a reprezentat modelul pentru multe arce triunfale ridicate din secolul al XVI-lea, cel mai reprezentativ este arcul de triumf din Paris.



Cele Șapte coline ale Romei sunt șapte dealuri situate la est de râul Tibru, în zona capitalei italiane de astazi Roma.
Ele au un rol deosebit de important în mitologia, religia și politica Romei antice. Prin tradiție, orașul a fost fondat de Romulus pe dealul Palatin Pe acest deal au fost resedintele imparatilor romani si a celor mai bogati patricieni..Colina Palatină este locul unde Romulus a întemeiat Roma, în anul 753 î. Hr, după ce și-a ucis fratele, pe Remus, aici fiind construite în timp palate, precum Domus Flavia și Domus Augustana, temple, stadioane- Stadiumul și grădini precum Farnese.






















Un alt complex de obiective care face parte din situl arheologic Colosseo este Forumul Roman cu o mulțime de vestigii interesante care merită admirate precum Arcul lui Titus, Biserica lui Maxentiu, Templul Vestalelor, Curia, Arcul lui Septimius Sever. Faptul ca aici poti merge pe Via Sacra, cea mai veche stradă din Roma și una dintre cele mai vechi din lume, te impresioneaza si te emotioneaza să calci pe urmele marilor împărați!





Dupa terminarea vizitei sitului Colosseo, ne-am indreptat spre o terasa sa ne hranim si anatomic caci spiritual eram ghiftuiti. Am servit cate o pizza diferita pentru fiecare din noi si care au fost minunate .

Dupa ce ne-am potolit foamea si ne-am tras sufletele putin am pornit spre un alt obiectiv: Basilica papala di San Paulo fuori le mura(basilica din afara zidurilor)Bazilica papală a Sf. Paul din afara zidurilor este una dintre cele patru bazilice papale ale Romei , a doua cea mai mare după cea a Sfântului Petru din Vatican .Stă în locul pe care îl indică tradiția ca cea a înmormântării apostolului Pavel. Mormântul sfântului se află sub altarul papal . De aceea, de-a lungul secolelor, aceasta a fost întotdeauna o destinație pentru pelerinaje.
Basilica impresioneaza atat la exterior cat si in interior. Este greu sa spun care din cele patru basilici papale m-a impresionat , sau mi-a placut mai mult. Toate mi-au dat o stare de emotie coplesitoare, atat ca urmare a imensitatii constructiilor cat si a minunatiilor care se gasesc in ele. Picturi, statui, basoreliefuri, totul la scara uriasa atat dimensional cat si valoric. Oriunde te uiti vezi arta si istorie. Nu imi ajung cuvintele sa exprim ce am simtit eu dupa vizitarea marilor basilici papale si nu numai ci si in alte biserici mai putin vehiculate pe lista turistica.




















Dupa vizita la basilica ne-am indreptat spre Piramida lui Cestius, aflata chiar in fata portii San Paulo.






Apoi destul de franti, caci obositi este prea putin spus ne-am indreptat spre hotel, unde planuiam sa facem un dus rapid si sa pornim pe strazile Romei la o hoinareala in noapte...dar nu a fost sa fie, caci dupa 14 ore de hoiareala la 30 grd.C, timp in care am parcurs peste 17 km, conform ceasului meu de fitness, dupa un dus si o gustare ne-am asezat pentru o mica relaxare care a durat pana a doua zi dimineata.Sa nu uit sa laud superba si nemaipomenita gelato care se gaseste pe toate drumurile la Roma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu