marți, 9 aprilie 2019

A DOUA ZI LA ROMA

HOINARI IN CETATEA ETERNA-a doua zi

A doua zi duminica ora 11 aveam programare la Galeria Borghese. Programare pe care am facut-o cu o luna inainte online. Fara programare nu prea ai sanse sa prinzi loc in 5 zile cat am hoinarit noi prin Roma.Am intrat cu Roma pass adica nu am mai scos bilet de intrare care costa 22 euro de persoana, ci facea parte din cele doua intrari gratuite cu tichetul Roma pass. Prima intrare a fost la Colosseo unde biletul ar fi fost 12 euro/persoana si cu 22 fac 34 plus deplasarea cu metoul de 4 ori in doua zile, 1.5 euro/persoana o deplasare, fac 40 euro/persoana, deci deja am trecut pe profit cu Roma pass in doua zile si mai aveam o zi de transport gratuit si vizite cu intrari reduse cu 10 pana la 40%. Recomand Roma pass. Aveam in plan sa coboram la piata Spaniei, sa o luam pe jos pe Via Corso pana la piata del Popolo, unde sa vizitam cele doua bazilici aflate in piata, dar intamplari neasteptate tragi-comice ,ne-au deranjat planurile. Ca sa ajungem in piata Spaniei de unde locuiam noi trebuia sa luam un autobuz care avea statia chiar langa hotelul nostru, dar se pare ca acel autobuz a ajuns mai repede in statie si dupa ce am asteptat cam 10 minute si vazand ca nu mai vine altul l-am intrebat pe dl.Google de programul autobuzului care urma sa vina peste vreo 40 de minute Asa ca am plecat grabiti catre metrou, varianta care necesita schimbarea a doua metrouri. Am ajuns repede dar intr-o infernala aglomeratie la ora 8 dimineta. Cand peste cateva statii a trebuit sa schimbam metroul, din cauza aglomeratiei eu am reusit sa urc in metrou dar my husband a ramas in statie. Asa ca am mers singurica pana la statia din piata Bernini unde m-am oprit pe o banca sa-mi astept prietenul de hoinareala. Nu mi-am activat roomingul in tara pe Vodafone, nici nu stiam ca nu-l am activat, iar in Italia nu am reusit nicicum sa-l activez. Asa ca nu aveam mijloace de comunicare cu my husband decat inspiratiile logice. Intradevar dupa cca.10 minute a aparut si my husband cu care m-am imbratisat ca dupa o lunga despartire, facand haz amandoi de acesta neasteptata aventura.Dar timpul sa scurs, de aceea am si coborat la Bernini caci nu mai aveam timp de piata Spaniei, Via del Corso si piata del Popolo, asa ca ne-am indreptat grabiti spre galeria Borghese, unde am intrat dupa foarte putin timp.
Galeria Borgheze este o sarbatoare pentru ochi chiar pana la peretii ei din marmura roz.Muzeul are una dintre cele mai bune colecții de artă din lume în ceea ce privește sculptura, pictura și arhitectura (clădirea în sine este una dintre atracții.) Și totul este într-un spațiu vizibil în timpul de 2 ore cat dureaza un tur. Se regasesc aici capodopere din sculpturile lui Canova si Bernini si din picturile lui Caravaggio, Tiziano si Raffaello.Unele dintre cele mai rafinate (și celebre) lucrări ale lui Caravaggio si Bernini sunt în acest muzeu.
Deasemeni te poti bucura de arta de neegalat de-a lungul istoriei romane.Pot să vezi straturi de istorie sub formă de artă și arhitectură într-un spațiu relativ mic : Mozaicurile de pe podea din vile romane vechi arătând gladiatori și uciderea lor ; străvechi sculpturi romane , artă egipteană , picturi renascentiste ale unor maeștri precum Raphael și Titian și unele dintre sculpturile cele mai celebre și iubite ale lui Bernini .


































Dupa o incarcatura spirituala de frumos , de splendoare, o gura de aer curat si miscare in gradinile Borgheze cu bicicleta dubla, a fost bine venita. A fost cam dificil de circulat deoarece aleile parcului erau foarte aglomerate si nu exista nici o regula de circulatie: pietoni care circulau umar la umar cate 7-8 si care blocau aleea si care nu se dadeau la o parte chiar daca te vedeau ca vii, alte biciclete care pe stanga care pe dreapta..




Dupa o ora de plimbare ne-am indreptat spre piata del Popolo unde surpriza...toate trecerile erau blocate caci avea loc turul Italiei la ciclism. Pe scurt ca urmare a acestui eveniment s-a facut praf toate planurile noastre pe ziua respectiva.





Am mers cam 3 ore pe Via del Corso de la piata del Popolo pana la Monumentul Vitorio Emanuele, pe un singur trotuar, intr-o aglomeratie de nedescris intre cordoane de politisti, jandarmi si armata plus o multime de voluntari de la municipalitate probabil, care te impiedicau la orice pas sa traversezi sau sa o iei pe strazi laturalnice.Am cascat si noi ochii, am filmat si ne-am agitat facand galerie ca toata lumea pana am reusit sa ajungem la o pizzerie unde am servit masa de pranz, (de data aceasta am servit spagheti carbonara si americano, foarte bune) .





 Pe la 6 seara dupa care am reusit sa ajungem la muzeul Forumului lui Traian care ne-a mai acoperit din paguba timpului pierdut.A fost teribil de interesant acest muzeu , asta poate ca era strans legat si de istoria noastra. 











Dupa vizita la muzeu am hotarat sa mergem la hotel si sa iesim cand se termina marele eveniment dar am aflat cu stupoare ca nu circula nici metroul. Asa ca in hoinareala noastra de inca vreo cateva ore in aglomeratie si pe o caldura infernala, am ajuns la bazilica San Pietro in Vincoli, unde am reusit sa admiram frumusetile acesteia cam jumatate de ora caci s-a dat semnalul de inchidere. A fost numai bine caci s-a dat drumul si la metrou.






Am ajuns la hotel rupti de oboseala, fara nici un gand de a mai iesi in seara aceea. Am mers mai putin ca in prima zi, doar putin peste 14 km dar cam 14 ore, asa ca am hotarat sa ne odihnim temeinic si sa pornim a doua zi cu forte proaspete...Ma repet poate , dar inghetata de la Roma este minunata!

Un comentariu:

  1. Roma ramane cel mai frumos si interesant oras din Europa. Unde întorci privirea vezi un monument. Dupa o vizita in Roma uiti orice moment neplacut.

    RăspundețiȘtergere