duminică, 14 aprilie 2019

A TREIA ZI LA ROMA

HOINARI IN CETATEA ETERNA- a treia zi


In a treia zi am programat cele mai importante Bazilici si piete publice. Am pornit de dimineata catre piata Spaniei unde se gasesc renumitele trepte spaniole, care la orele de dimineata le poti gasi libere pentru cateva cadre dar dupa ora 9 vin tot felul de oameni, turisti, localnici, emigranti, studenti, indragostiti care se aseaza pe trepte si stau acolo cu orele. Ca sa urci treptele acelea in amiaza zilei, descri un adevarat labirint printre oameni care stau pe trepte. In varful dealului unde se termina treptele se afla o biserica franceza Trinita dei Monti care in acea zi de luni era inchsa.











Dupa ce am urcat si coborat scarile de cateva ori pentru gimnastica de dimineata, am pornit spre Bazilica Santa Maria Magiore.Santa Maria Maggiore se afla pe site-ul unui templu dedicat zeitei Cybele. Potrivit unei legende, biserica a fost construita aici de Papa Liberius (352-66), dupa o aparitie a Sfintei Fecioare Maria.Aceasta Bazilica papala este considerata de multi a fi cea mai frumoasa biserica din Roma, dupa Sf. Petru. Eu mi-am exprimat parerea despre bazilicile si bisericile din Roma si nu ma mai repet decat ca am fost profund impresionata de cata istorie, arta, cultura, bogatie si spiritualitate exista in toate bisericile din Roma. Banuiam ceva, dar asteptarile mi-au fost cu mult depasite.


































 Dupa Santa Maria Maggiore, imediat pe stanga Bazilica Santa Prassede adaposteste una dintre cele mai importante comori bizantine din Roma,capela San Zeno, ridicata de Pascal I ca mausoleu pentru mama sa, Theodora. Aceasta este cunoscuta si ca Gradina Paradisului, gratie frumusetii unice si bogatiei mozaicurilor aurite.






Dupa Bazilica Santa Prasede ne-am indreptat spre Bazilica Sant Giovani in Laterano.Dedicata lui Ioan Botezatorul si lui Ioan Evanghelistul, Bazilica Sf. Ioan din Lateran este prima dintre cele patru bazilici majore ale Romei. Acesta este, de asemenea, catedrala episcopului Romei, Papa. Construita de Constantin cel Mare in secolul al IV-lea, San Giovanni in Laterano a fost prima biserica construita in Roma.Usile de bronz ale portalului sunt cele originale, romane, de la Curia din Foro Romano, iar ultima usa din dreapta, Usa Sfanta, se deschide numai in timpul celebrarii unor mari aniversari sau a Anului Sfant, o data la 25 de ani, cand se comunica Apertura delia Porta Santa (Deschiderea Usii Sfinte).

































.Dupa aceasta incarcatura spirituala de la cele trei Bazilici renumite, am pornit spre pietele renumite ale Romei. Dupa ce am admirat poarta San Giovani, din piata cu acelasi nume ne-am indreptat spre piata Barberini care este o mare piata in centrul Romei. Numele actual a fost dat dupa palatul Barberini.In mijlocul pietei se afla o fantana - Fontana del Tritone monumentala , sculptata de Bernini.Tritonul este reprezentat ținând o scoică deasupra capului său, odihnindu-se, la rîndul său, pe aripioarele a patru delfini reprezentați ca și cum ar fi gata să se scufunde în apa colectată de la bazinul de la baza fântânii.





Dupa piata Bernini ne-am orientat spre piata Quattro Fontane care este o intersectie de strazi între via Quirinale și Via Felice (traseul care duce de la Trinità dei Monti la Bazilica Santa Maria Maggiore ) Quattro Fontane se caracterizează prin prezența în cele patru colțuri a patru fântâni care dau numele intersecției, strada omonimă și biserica San Carlo alle Quattro Fontane. Caracteristică unică în Roma, de la intersecție se poate vedea, la distanță, Obeliscul Esquilino de lângă Santa Maria Maggiore (sud-est), Obelisco Sallustiano lângă Trinità dei Monti (nord-vest), Obelisco del Quirinale (la sud-vest) și fațada interioară Michelangelesque din Porta Pia (nord-est).Dupa o scurta vizita in biserica San Carlo alle Quattro Fontane, ne-am indreptat spre piata Quiranale sa prindem schimbarea garzii.








.Piazza del Quirinale își ia numele de pe dealul omonim Quirinale și este înconjurat pe trei laturi de clădiri și deschis la stânga cu un balcon care oferă o priveliște frumoasă a orașului. Firește, cea mai importantă și impunătoare prezență este dată de palatul Quirinale, reședința președintelui Republicii Italiene. În centrul pătratului este Fontana dei Dioscuri sau Casor si Polux cu obeliscul. Mai mult de 5 metri înălțime, aceste statui gigantice sunt copii romane ale originalelor grecești din secolul al V-lea î.Hr.Obeliscul este un monolit din granit rosu de peste 14 m inaltime.




Dupa ce am asistat la schimbarea garzii de la palatul prezidential ne-am indreptat spre renumita Fontana di Trevi aflata in piata cu acelasi nume care era plina ochi de oameni. Densitatea cea mai mare era la fantana di Trevi, iar densitatea cea mai mica la biserica catolica dintr-un colt al pietei. Cu greu ne-am strecurat printre, curiosi, indragostiti, turisti si am reusit sa facem cateva cadre cu imagini, sa aruncam cate un banut cu dorinta fireasca si fierbinte de a ne mai plimba o data prin Roma, dupa care cu inimile pline , dar cu burtile goale si racite de cate gealato am bagat in noi, de caldura o data si apoi de bunaciune ce erau, ne-am orientat spre o taverna unde sa putem ciuguli ceva. Eu am infulecat o lasagna si Sorin niste spaghete carbonara pe care le laudasem eu cu o zi inainte. Ne-am alimentat si cu cate o bere rece si apoi la drum spre Pantheon.








Pantheonul este o cladire comandata de Marcus Agrippa ca un templu pentru toti zeii din Roma antica, si reconstruit de imparatul Hadrian, in aproximativ anul 126 d.H. Cladirea este circulara,cu un portic de granit si coloane (opt in primul rang si doua grupe de cate patru in spate). La aproape doua mii de ani dupa ce a fost construit, Pantheonul este inca cel mai mare dom nearmat din lume. Cladirea Pantheonului este una dintre cele mai bine conservate din toate cladirile romane si de-a lungul istoriei sale a fost utilizata continuu. Pantheonul, un templu pagan, a fost transformat in biserica crestina, Santa Maria della Rotonda, incepand cu secolul al VII-lea.












De aici am ajuns repede la Piazza Navona care este una dintre cele mai renumite si, fara indoiala, cele mai frumoase piete din Roma. Piazza Navona este situata in centrul istoric al Romei, la vest de Pantheon. Aceasta este una dintre pietele pline de viata din Roma, cu multe cafenele in aer liber, restaurante si cluburi de noapte din cartier.Principalul punct de atractie al Pietei Navona sunt cele trei fantani. Fantana centrala si cea mai mare este Fontana dei Quattro Fiumi (Fantana din cele patru rauri).Alte doua fantani ale pietei, sunt Nettuno (Fantana lui Neptun), la capatul de nord, si Fontana del Moro (Fantana Maurului), la capatul sudic.Un alt obiectiv turistic important in piata Navona este biserica Sant'Agnese in Agone. Nu ne-am asezat bine la o masa a unei terase ca a inceput sa burniteze. Era si de asteptat dupa trei zile de canicula. Speram la o ploicica rapida de vara dar sperantele nu mi-au fost indeplinite caci dupa circa 5 minute burnita s-a oprit si canicula a dat buzna iarasi. Am incercat sa beau un expresso dar nu am reusit: era prea tare, prea amar pentru mine si prea scump mi s-a parut mie caci pentru doua lingurite de spuma mi s-a parut o indecenta sa dau patru euro asa ca a baut Sorin patru lingurite de expresso cu opt euro...vezi de aceea nu am reusit sa ne cumparam Porsche...de fumat ne-am lasat dar de expresso nu...nu va agitati, este doar un banc.












Inainte de a pleca la Roma o nepotica draga mie mi-a dat un pont cu cea mai grozava ingheata din Roma care se afla la o gelateie pe langa Navona. Dupa formidabilul expresso pe care nu l-am putut bea am pornit sa cautam gelateria...Cand in sfarsit am gasit-o, sau ne-am dat seama ca acolo trebuie sa fie dupa coada lunga de doritori de inghetata, cum nu ma vazusem la nici o gelaterie. Initial am vrut sa renuntam dar cum era pe inserat si se cam termina programul de vizite am stat si...oameni buni asa ceva bun n-am mancat in viata mea.Mult, gustos si ieftin, la jumatate de pret fata de ce mancasem pana atunci. Pe acolo am mai trecut si in ultima zi de Roma.Dupa delicioasa inghetata am mai vizionat doua biserici:Chiesa Santa Maria della Pace care era in drumul nostru si Santa Maria dell'Anima din piata di Trevi, dupa care ne-am plimbat spre casa si ne-am pregatit sufleteste pentru urmatoarea zi care a avut ca tema Vaticanul. 

















 Ziua a fost destul de spornica si targetul de kilometri atins, peste 14 km. Dar oboseala incepea sa se cam adune, cel putin asa am crezut eu in acea seara.
In fiecare dimneata cand plecam si in fiecare seara cand soseam treceam pe langa aceste maimutici vesele cu care ne-am imprietenit...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu