vineri, 24 martie 2023

RETROSPECTIVA VACANTELOR DIN 2022-MALTA-CAP IV/IV



A sasea zi - Hop On Hop Of

A saptea zi - Orasul lui Popeye Marinarul



Retrospectiva vacantelor din 2022 se incheie cu ultimile doua zile petrecute in Malta. In penultima zi, am facut un Hop On Hop Off in partea de sud est a Maltei de o jumatate de zi, iar in a doua parte a zilei am vizitat orasul Birgu sau Vittoriosa, vechi oras fortificat din partea de sud est a Maltei. In ultima zi am avut o programare pentru o vizita in subteranele Vallettei caci aceasta vizita se facea doar miercuri si duminica si noi am gasit bilete pentru duminica. Asa ca prima parte a zilei am petrecut-o in Valletta iar a doua parte a zilei in orasul lui Papay care se afla in partea de nord-vest a insulei. In tura cu Hop On Hop Off, vremea nu prea a tinut cu noi, dar tot am reusit sa revedem cateva locuri superbe cum este satul de pescari Marsaxlokk si Grota Albastra.































In Birgu am vizitat Palatul Inchizitiei, ne-am plimbat pe cheiul portului admirand tot felul de iahturi care mai de care mai elegante si cu forme parca luate din viitor, pana la Fortul St Angelo, pe care in anul 2019 nu l-am vizitat acesta fiind in renovare.



































Acum am ajuns la timp si l-am vizitat pana am obosit si pana cand soarele se pregatea sa se scalde in mare.Dupa o zi inourata si cu burnita din cand in cand am prins un asfintit de basm.
















































Duminica dimineata ne-am indreptat repejur in Valletta spre Catedrala St Paul dar care era inchisa duminica.(???) Asa ca am luat stradutele la rand si pe cele pe care am mai fost si pe altele noi, trecand in revista casa Rocca, teatrul Manoel, Manastirea Carmelitelor si multe alte cladiri si palate vechi.In general cladirile care au fost resedinta cavalerilor de Malta, 5 auberge din 8 auberge care mai exista, sunt utilizate de guvern si administratia locala. Daca am avut ghinion cu Catedrala St.Paul, am avut noroc cu Palatul Marelui Maestru care era inchis pentru cativa ani pentru renovare, dar uneori se deschid, pentru vizitatori, camerele care au fost renovate sau sunt in curs de renovare mai avansata.Trecand pe langa Palat am vazut un rand urias de oameni care asteptau la poarta. Am stat si noi cu slabe sperante ca vom avea timp caci in doua ore aveam turul prin catacombele Vallettei.Dar a mers foarte repede si am vizitat camerele din palat , in care aveau acces turistii si la timp pentru a ajunge si la Muzeul de Arheologie de unde incepea vizita prin catacombe.


































Vizita in catacombe a fost cu destula adrenalina, atat din cauza traseului pe sub pamant prin tuneluri inguste si joase dar si a povestilor cutremuratoare a miilor de oameni care se adaposteau aici in timpul razboiului. Fara aerisire aici dormeau, aici mancau, aici isi faceau nevoile, fara canalizare sau apa si fara aerisire. Se povesteste ca atat de greu se respira in aceste catacombe si mirosul era atat de insuportabil incat unii ieseau afara in ploaia de bombe caci li se parea mai posibil de trait decat in catacombe. Sute de oameni au murit in catacombe urmare a situatiei insalubre si a lipsei conditiilor de viata de aici.



















Dupa vizita in catacombe ne-am incheiat vizita in Malta intr-un loc pitoresc si vesel Orasul lui Papeye Marinarul.Acest loc au fost studiourile de filmare ale serialului cu acelasi nume, iar dupa terminarea filmului toate constructiile au ramas, devenind un loc ce atrage multi turisti atat copii cat si adulti. A fost o mare bucurie pentru mine ca am revazut acest loc si cu aceasta ocazie am facut si o poza cu actorii care de cateva ori pe zi fac scenete din poveste pe syrazile orasului spre deliciul spectatorilor. Am plecat de acolo o data cu soarele care s-a aruncat in mare.




























 A doua zi dimineata am luat avionul spre Bucuresti si pentru ca am ajuns devreme ne-am luat masina din parcarea saptamanala si am pornit spre Piatra Neamt, unde am ajuns pe la ora 8 seara.Era 12 decembrie si deja ma gandeam la strategia curateniei pentru Craciun.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu