luni, 20 martie 2023

RETROSPECTIVA VACANTELOR DIN 2022-MALTA-CAP III/IV


A patra zi-Hypogeum

A cincea zi-Insula Gozo


Pe data de 8 decembrie la ora 9, ne-am programat cu cateva saptamani in urma, o vizita la HYpogeum .
Hypogeum in greaca inseamna sub pamant, ceea ce si este aceasta structura neolitica subterana din perioada preistorica Malteza, situata in Paola-Malta.
Acest monument unic a fost inscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO in 1981, ca un sit care poarta marturiile unice ale unei civilizatii care a disparut . Situl este structurat pe trei niveluri: nivelul superior in care se afla un altar , deteriorat in mare parte in perioada de cand a fost descoperit si pana a fost raportat si cand a intrat in proprietate publica, nivelul mijlociu utilizat in mare parte pentru morminte si nivelul inferioar aflat la putin peste 10 m subteran, utilizat ca depozit de cereale. Ca urmare a lipsei aerisirii, numarul de vizitatori la o tura care dureaza o ora, este limitat la 10 persoane. Din acest motiv biletele trebuie achizitionate cu cateva luni inainte pentru perioada de sezon , dar noi fiind in extrasezon am reusit sa achizitionam biletele online cu doua saptamani inainte. Asa ca la ora 8 eram in orasul Paola unde pana la deschiderea Hypogeumului, am vizitat catedrala din oras "Hristos Regele". Foarte mare si foarte frumoasa.




In Hypogeum am intrat insotiti de o ghida, care ne-a spus povestea descoperirii sitului accidental in 1902 de un zidar care avea de construit niste case in zona.Apoi despre etapele descoperirii celor trei niveluri, sapaturile facute sub indrumarea mai multor arheologi pana in ziua de azi cand situl este amenajat pentru vizitatori. In timpul vizitei nu a fost voie cu aparate de fotografiat sau filmat, inclusiv telefoane care au trebuit predate si incuiate cu bagajele in seifurile de la intrarea in sit. Daca mergeti in Malta nu pierdeti ocazia de a vizita acest sit, caci este foarte interesant si unic.



Dupa vizita la Hypogeum, am facut cei 500 m pana la alt sit dar de suprafata, situl templelor din Tarxien. Acestea dateaza din 1350 iH si din 1992 fac parte din Patrimoniu Cultural UNESCO impreuna cu celelalte situri arheologice din Malte.Si sunt cateva situri si nu putine, dar pentru mai putine dintre ele sunt realizate conditii optime de conservare.







De la situl Templelor din Tarxien am plecat spre Valletta ca sa luam autobuzul catre Sliema unde urma sa ne imbarcam pentru croaziera pe Grand Harbour. In Valletta se afla unul din nodurile de schimb al liniilor de autobuz. Acolo am poposit ceva mai mult pentru a consuma un pastizzi si a face cateva poze cu fantana Tritonilor.




Apoi la Sliema am avut ghinion cu croaziera deoarece cand am ajuns cititorul de carduri de pe vasul cu care trebuia sa mergem era defect si ar fi trebuit sa cumparam bilete si apoi sa tratam cu compania de transport sa ne returneze banii. Pentru cei care vor calatori in Malta, trebuie avut in vedere ca este un stat in curs de dezvoltare in ceea ce priveste turismul. Si-au facut sosele cu bani europeni, au pus la punct ceva indicatoare in zonele de aglomeratie turistica , cum ar fi Valletta, Citadela din insula Gozo, in Medina si in cateva alte locuri dar va trebuie o harta cat mai exacta tinand cont ca internetul nu merge ca in romania, adica foarte bine , iar serviciile de turism mai lasa de dorit. Maltezii nu sunt foarte politicosi in special cei din vechea generatie, cei tineri sunt mai elevati, mai lustruiti si stiu sa se poarte cu tine daca afla ca esti turist. Asa ca noi cu un capitan hatru care ridica din umeri indiferent la problema noastra si degeaba ii explicam ca noi am platit cursa in avans si ca am facut mii de km pana acolo si ca aveam un program de la care nu aveam cum sa ne abatem, ne-a tratat cu totala indiferenta. Cum este extrasezon stau proprietarii de vase si pescuiesc turisti pe care ii duc cu jumatate de pret sau ofera doua excursii in loc de una in pretul unei excursii, asa ne-a pescuit si pe noi si cu jumatate de pret am facut o croaziera pe Marele Golf, splendida.Vorba lui my husband , norocul nostru din ghinionul avut caci am facut o croaziera si mai frumoasa si ca timp si ca distanta decat am fi facut cu cardul de calatorii. Dar cum pe card aveam optiunea de croaziera sau de Hop On Hop Off pe insula Malta, am hotarat ca in zilele urmatoare sa facem acest circuit pe insula si sa vizitam ce ne-am planificat de acasa.



















Dupa croaziera ar fi trebuit sa mergem sa inchiriem masina, dar cum ne-am schimbat programul si urma sa mergem cu autobuzul turstic nu mai aveam nevoie de masina inchiriata. Am stabilit ca in ziua urmatoare sa facem insula Gozo, tot cu un Hop On Hop Off. Ne-am sculat dis de dimineata, am luat micul dejun la un rasarit care anunta o zi senina si insorita, dar nu a fost chiar asa.




Apoi am mers cam o ora si jumatate cu autobuzul la statia feribotului care urma sa ne duca pe insula Gozo.In portul respectiv am cumparat bilete pentru Hop On Hop Off la jumatate de pret fata de pretul de pe insula Gozo. Am avut o surpriza placuta cand am vazut ca feribotul nostru a ocolit insula Comino ca sa ne duca pe Gozo, desi traseul era tangential cu insula, Comino. Insula Comino a fost si ea stearsa din program din cauza vremii. Erau valuri mari si era innourat cu amenintari de burnita tot timpul.Spre insula Comino mergeau doar ambarcatiuni mici care nu ieseau din port cand erau valuri mari si apoi pe o vreme zburlita nu aveai cum sa admiri Laguna albastra , obiectivul cel mai renumit din cea mai mica insula al arhipeleagului Maltez. Deasemeni tarmul insulei are o multime de pesteri si grote care se pot admira de pe insula sau din apropierea insulei si acest lucru ni l-a oferit feribotul prin traseul ocolitor abordat catre insula Gozo. 
Imbarcati pe feribot

In departare insula Comino


Insula Comino

Comino

Insula Comino

Insula Gozo

Laguna albastra de pe insula Comino-artractie turistica deoseita, datorita culorii apei si a limpezimii acesteia

Plaje pe insula Gozo cu nisip rosu.In departare insula Comino

Pe insula Gozo am luat loc intr-un sau mai bine zis pe un autobuz turistic decapotat cu doua niveluri si am pornit sa strabatem insula Gozo. Cunosteam bine cateva din obiectivele renumite de pe insula asa cum era tarmul de la Dwejra unde s-a aflat pana acum cativa ani Fereastra Soarelui si care a fost rupta de forta valurilor intr-o furtuna puternica si unde se gaseste marea de pe insula care este rezultata in urma prabisirii plafonului unei pesteri , ramanind doar tunelul dintre ea si mare, in felul acesta rezultamd o mare interioara. Se poate iesi cu barca prin tunelul de legatura la marea cea mare, dar cand nu sunt valuri mari. 

Dwejra

Tarmul e la Dwejra-foarte spectaculos, datorita dantelariei facuta de mare in malurile calcaroase

Dwejra-Marea interioara si intrarea in tunelul din stanca, spre marea cea mare


Nu am coborat aici deoarece stiam bine locul de data trecuta ca si la biserica Ta Pinu, foarte frumoasa pe care deasemeni o stiam si ne-am concentrat atentia pe Citadela din capitala insulei Victoria, pe care in 2019 cand am mai fost nu am avut timp sa o vizitam. 

Altarul National Ta'Pinu




A meritat sa ne consumam mai mult de jumatate din timp cu Citadela si cu orasul Victoria, deoarece am vazut si admirat lucruri interesante si frumoase. 









Citadela

Catedrala Adormirii Maici Domnului





Muzeul obiectelor bisericesti

Muzeul de arheologie



Panorama de pe Citadela-Catedrala St Paul

Panorama de pe Citadela -Statuia lui Isus Hristos







Parcul vizavi de Citadela cu doi arbori foarte interesanti



Ciadela

Apus de soare de pe Citadela

Strazi din Gozo la lasarea serii

Portile Citadelei s-au inchis

Biserica Sf Gheorghe


Seara strazile erau imveselite de ornamentele pentru sarbatorile din decembrie


Mai multe cladiri aveau in hol brazi impodobiti






Seara ne-am intors la feribot care ne-a trecut marea spre insula Malta de unde cu autobuzul am ajuns la Sliema, cam frantuti si adormiti. Am servit in apropiere de hotel la o terasa draguta o cina usoara, dupa care perna cu somnifer si vise pentru a doua zi de hoinarit cu Hop On Hop Off prin Malta. Aveam emotii din cauza vremii care se anunta tot zburlita. Cand spun zburlita ma refer la un cer innourat eventual ceva rafale de vant si ceva burnita, caci temperaturile nu au coborat sub 20 grade C.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu