vineri, 22 martie 2024

CETATEA SIGHISOARA


Cu o vreme atat de capricioasa, cand foarte cald, cand cu multe precipitatii, cand prea frig, ne-am gandit ca este timpul de a face scurte vizite pe la rude si prieteni. Am ales sa facem o vizita la Sighisoara unde pe langa o intalnire de suflet- la nepotica mea care imi este si fina, avand placerea si bucuria de ai fi nasa la cununia ei de acum aproape 20 de ani- aveam si ocazia de a vizita Cetatea Sighisoara pe care o tot planificam de ceva vreme. Am plecat de acasa pe la ora 8 si ceva dimineata si pe la ora 12 si jumatate ne parcam masina la intrarea Turnul Croitorilor din Cetatea Sighisoara. Vremea era excelenta pentru o vizita pe strazile inguste si pitoresti ale cetatii medievale. A fost mai cald decat ne asteptam asa ca am colindat in bluze putin mai groase, fara gecile specifice mujlocului lui martie.
Istoria scrisa a Sighisoarei incepe abia in anul 1280, cand apare mentionata intr-un document cu numele Castrum Sex. Dar dovezile arheologice , ne arata ca inca din epoca bronzului existau asezari in zona si ulterior cea mai puternica fortificatie dacica de pe cursul mijlociu al raului Tarnava Mare. Din perioada romana s-au descoperit fortificatii care pazeau drumul roman de-a lungul raului Tarnava Mare si tot din acea perioada dateaza necropola de la Paraul Hotarului cu cele mai vechi inscriptii funerare scrise in limba latina , din zona noastra.Pe varful Dealului Scolii, acolo unde se afla acum Biserica din Deal si Liceul, a existat incă din antichitatea preistorică o cetate de pamant cu santuri si valuri intarite cu palisade, amplificata in secolul al XII-lea de secui, distrusa în 1241 de tatari, demolata si nivelata ulterior de colonistii germani (sasii)- adusi de regii maghiari in vederea apararii vechilor frontiere ale regatului maghiar- pentru a face loc unei cetați medievale de piatră cu rol de refugiu pentru așezarea de pe deal. In jurul si sub protectia acestei cetăti initiale, s-a dezvoltat si amplificat, in secolele XIII – XV, orasul medieval Sighisoara.

=================================================================
Cea mai frumoasa poveste este Istoria, iar povestea orasului Sighisoara si a imprejurimilor este fascinanta. Aceasta poveste concureaza povestile pe care le-am aflat anul trecut vizitand putin din N-E Angliei si putin din sudul Scotiei. (fortarete si orase romane din perioada romana in zona-zidul lui Adrian si castele din istoria medievala a Angliei si Scotiei).
Oricum, chiar daca informatiile mele luate din diverse articole despre Sighisoara sunt "subtiri", au contribuit foarte mult la impresia profunda pe care mi-a lasat-o vizitand Cetatea Sighisoara.
Recomand iubitorilor de plimbari si calatorii si mai ales iubitorilor de istorie sa viziteze Cetatea Sighisoara si deasemeni sa apeleze la ghizii locali care le pot oferi informatii amanuntite si povesti adevarate sau mai putin adevarate dar frumoase, despre obiectivele din cetate.

Turnul Croitorilor
Deasupra portilor, turnul se ridica cu doua etaje, prevazute cu ferestre de tragere. Pe langa acestea, nivelul superior are pe laturile lungi cate trei guri de pacura

Turnul Croitorilor este situat in zona celei de a doua porti de acces in cetate, el fiind numit si Turnul cel mare al Portii din spate. Ridicat in secolele XIII-XIV, turnul se infatiseaza cu o arhitectura de mare simplitate si masivitate. Forma sa este dreptunghiulara, iar la nivelul inferior este strapuns de doua ganguri boltite in cruce, odinioara prevazute cu porti cu grilaje verticale la ambele extremitati

.Noi am intrat pe aceasta poarta, aici aflandu-se o parcare generoasa, cu taxa orara, parca 5 lei pe ora si ceva de genul 20 de lei pe zi.

Macheta Cetatii Sighisoara realizata in 1952 de Julius Misselbacher, reprezinta situatia din anul 1735.

Julius Misselbacher, realizatorul machetei cetatii in 1952


Casa Armelor este o colectie privata ce reuneste si valorifica un numar impresionant de harti, gravuri, desene, litografii, precum si una dintre cele mai mari colectii de carte veche din Transilvania si din tara.


Colectia cuprinde, de asemenea, un numar impresionant de arme, armuri si piese de numismatica de pe întregul mapamond începand cu perioada preistorica pana în zilele noastre.



Exponate din Casa armelor si a hartilor


Strada Zidul Cetatii

Casa locuita de pe strada Zidul Cetatii

Restaurant pe strada Zidul Cetatii

Strada zidul Cetatii si zidul care margineste si de unde vine numele strazii

Turnul Cizmarilor

Selfi cu noi si frumoasa Daria

Scara Cizmarilor

Nepotica care imi este si Finuta coborand Scara Cizmarilot



Am uitat sa ma semnez pe stalpul portii? Sau am considerat ca nu se cade.
Cei ce au mazgalit stalpul portii s-au gandit ca "nu este voie" dar nu s-au gandit ca "nu se cade", "nu-i de bun simt".




Casa in care a locuit Georgius Krauss, cronicar al Sighisoarei si autorul istoriei Transilvaniei secolului XVII 




Biserica Manastirii din Sighisoara este clasificata ca un monument istoric si de arhitectura aflat in Cetatea Sighisoarei, in imediata vecinatate a Turnului cu Ceas.

Edificiul, care a servit drept biserica a manastirii calugarilor dominicani, a fost construit in stil gotic intre anii 1492-1515 pe locul vechii biserici dominicane din secolul al XIII-lea.


In prezent biserica Manastirii serveste drept biserica parohiala luterana.

Detaliu exterior de la Biserica Manastirii

Usa de intrare in Biserica Manastirii


Strada din cetate

Strada Bastionului


Turnul Fierarilor domina cu masivitatea sa intreaga latura de nord-est a Cetatii Sighisoarei.

Turnul Fierarilor din Sighisoara un monument istoric inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO gazduieste expozitia permanenta “Dracula Galleries” 

 Turnul Fierarilor din Sighisoara intruchipeaza o serie intreaga de evenimente istorice, in amintirea vremurilor demult stinse.


Turnul Fierarilor a fost construita in 1631 pe temelia vechiului Turn al Barbierului.


Turnul Fierarilor este situat in spatele Bisericii Manastirii Rolul sau principal era acela de a proteja biserica in caz de asediu


Imagini panoramice de la punctul de view din spatele Turnului cu Ceas 

Din zona de view din spatele Turnului cu Ceas 


Pentru a intra in Cetatea Sighisoara treceai pe sub o barbacana (n.a. – fortificatie care protejeaza intrarea unei cetati) si apoi pe sub Turnul cu Ceas, poarta principala a cetatii. Este cel mai mare dintre turnurile de aparare si pana in 1575 a fost sediul Primariei, apoi a functionat ca judecatorie, astazi adapostind Muzeul de Istorie, inaugurat inca din 1899. De sus de tot, din foisorul care inconjoara edificiul, se poate vedea minunata panorama a orasului, orizontul desfasurandu-se larg, peste dealuri si peste vai pana departe.Simbol al Sighisoarei, este unul dintre principalele puncte de interes ale orasului, ceasul cu figurine fiind unicat in spatiul romanesc. Cele sapte figurine din lemn de tei reprezinta zilele saptamanii, sub intruchipari din mitologie si simboluri din astronomie, astrologie si alchimie: duminica este un personaj feminin, cu o coroana de raze aurii si simbolizeaza aurul; lunea este zeita Lunii, Diana, zeita vanatorii, si simbolizeaza argintul; martea este zeul Marte al razboiului, simbolul de deasupra capului este al fierului si reprezinta semnul zodiacal al Berbecului; miercurea este zeul Mercur al comertului, iar simbolul de deasupra capului reprezinta mercurul; joia este zeul Jupiter, zeu al fulgerelor, iar simbolul de deasupra capului reprezinta cositorul; vinerea este zeita Venus, a frumusetii si dragostei, iar simbolul de deasupra capului reprezinta cuprul; sambata este zeul Saturn al fertilitatii, iar simbolul de deasupra capului reprezinta plumbul. 


Placa la intrarea Turnului cu Ceas. In Turn se afla si Muzeul istoriei cetatii, singurul muzeu pe verticala din tara. 

Unelte din epoca bronzului

Dovezi arheologice a asezarilor existente in zona din timpuri foarte indepartate-epoca bronzului
(2200-1500 i.Hr)




Instrumente medicale si substante folosite de sasi


Scari ce urca la etajele superioare


My husband si finul nostru pe scara in spirala

Cufar cu desene specifice locuitorilor sasi


Inceputul reclamelor comerciale, sec XVIII,Reclama la un atelier de palarii.

Masina pentru pantofi sec XVIII

Mecanismul ceasului din turn

Papusile de circa 80 cm inaltime care indicau zilele saptamanii 

Expozitie de ceasuri

Papusi de cca.80 cm inaltime

Joseph Bacon-Fondatorul Muzeului de istorie in 1899

Papusile din Ceasul Turnului-unice in Romania

Turnul cu ceas devenit simbolul orasului.Constructia are la baza o prisma dreptunghiulara, prezinta cinci nivele, care impreuna cu balconul si acoperisul in forma de piramida au o inaltime de 64 de metri. Acest edificiu a primit la inceputul veacului al XVII-lea un orologiu refacut in anul 1648 de Johann Kirschel. Orologiul este prevazut cu statui de lemn de tei, inalte de 0,80 metri. Ele infatiseaza zeii romani care personifica zilele saptamanii: Diana (luni), Marte (marti), Mercur (miercuri), Jupiter (joi), Venus (vineri), Saturn (sambata) si Soarele (duminica). 

Ceasul turnului.Actualul mecanism al ceasului este mai nou fiind executat la comanda speciala in Elvetia de firma Fuchs si instalat în Turnul cu Ceas la 1 aprilie 1906. In exterior ceasul este dotat cu doua cadrane de 2,40 metri diametru, pe fiecare fatadaq a turnului. 

Trupa completa

Nepotica mea si fetita ei cu mine si cu sotul meu

Piata Turnului cu Ceas-in dreapta Biserica Manastirii

Piata Turnului cu Ceas

Piata Turnului cu Ceas

In prezent, Casa Vlad Dracul adaposteste un restauran in stil medieval si atrage anual mii de turisti. 

Casa Vlad Dracul din Sighisoara este pozitionata aproape de Turnul cu Ceas si se presupune ca aceasta cladire dateaza din secolele XIV-XV, fiind chiar locul unde s-ar fi ar fi trait insusi Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes. 

Piata Turnului cu Ceas

Prin 1431-1435, Vlad Dracul a stat la Sighisoara stapanind locul in numele regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg, asteptand momentul cand va putea chiar el sa conduca Tara Romaneasca. Tot aici s-ar fi nascut si fiul sau, Vlad Tepes. 

Piata Cetatii

De aici se poate lua trenuletul turistic cu care se poate face o plimbare prin cetate. 

Strada ce urca dealul pe care se afla Biserica din deal si Scoala

Strada din cetate



Strada ce uneste Piata Turnului cu Ceas cu Piata Cetatii Sighisoara

Selfi de grup, in fata Casei cu cerb

Selfi de grup tot din fata casei cu cerb dar spre Dealul Scolii

Cerbul care a dat numele casei.Casa cu cerb, are un cap de cerb pe muchia cladirii si pe laturi cate un trunchi de cerb. 

Casa cu cerb in ansamblu care gazduieste "Centrul Cultural Romano-German 


Strada care urca spre Dealul Scolii si paralela cu Scara Ascunsa

Nepotica cuprinsa de euforia vizitatorului cetatii, chiar daca locuieste in Sighisoara

Bancuta in fata unei case locuite din cetate

Ruschitele de Primavara, ofera un zambet de primavara in peisajul cenusiu al iesirii din iarna

Vesele si luminoase

Turnurile Franghierilor si al Cositorarilor care nu sunt vizitabili

Biserica din Deal

Scara acoperita a elevilor, care initial a avut 300 de scari dar au ramas 175.Are o structura speciala fiind alcatuita din grupuri de cate sase scari succesive reprezentand zilele saptamanii iar a saptea treapta avand o lungime mai mare reprezentand ziua de duminica , zi de odihna.A fost construia in acelasi scop ca si tunelul Batranelor Doamne, pentru a proteja aici elevii de intemperiile vremii. Inca o data se subliniaza importanta pe care o dadeau sasii scolii.Imaginea fiind imortalizata din partea de sus se vad doar treptele reprezentand zilele de odihna, de duminica

Sasii cand construiau biserica, langa construiau si scoala deoarece pentru ei educatia era la acelasi nivel cu religia tocmai de aceea dealul pe care se afla Biserica se numeste Dealul Scolii.

Scoala ce functioneaza si in zilele noastre

Biserica din Deal a fost construita la o altitudine de 429 de metri aici fiind si ultimul punct defensiv al cetatii.







Initial a fost catolica dedicata Sf. Nicolae, sasii cand au venit în Transilvania în secolul XII, venind din Vestul Europei, erau catolici, la fel si bisericile construite de ei. 









Cateva secole mai tarziu, s-au acoperit toate frescele din biserica, au fost lovite cu ciocanul pentru a se prinde noua tencuiala iar în urma restaurarilor s-a decopertat si unde s-au mai gasit fresce s-au conservat. 


Interesant este faptul ca desi picturile sunt foarte vechi si au fost acoperite o lunga perioada de timp cu tencuiala, culorile au ramas aproape la aceeasi intensitate.Acest fapt se datoreaza faptului ca biserica nu a fost niciodata incalzita si astfel nu s-a format condens ceea ce ar fi dus la degradarea picturilor, utilizand pentru acestea culori obtinute din vegetale.Informatiile primite de la ghidul local din imagine 

Strada din Cetate

Strada din Cetate


Strada din Cetate

Strada din Cetate

Culoarul batranelor doamne, pentru a fi protejate de vremea nefavorabila pe drumul spre biserica

Culoarelor doamnelor batrane

Intrarea principala prin gangul de la Turnul Ceasului.In cetate, locuitorii asezarii Sighisoara aveau voie sa intre doar miercurea cand era targ.


Am iesit din cetate tot pe la turnul Croitorilor

Strada din exteriorul zidurilor cetatii

Panorama asupra orasului Sighisoara


Strada ce coboara din cetate spre parcare

Cetatea vazuta din oras


Intrarea in cetate este gratuita iar intrarea in majoritatea muzeelor este de 20 de lei de persoana.Sunt reduceri peste tot pentru elevi si studenti, in unele locuri gratis pentru locuitori ai Sighisoarei si in unele locuri reduceri si pentru pensionari.De ce nu peste tot, caci oricum majoritatea pensionarilor au mai putini bani decat elevii sau studentii??!!
Nu am reusit sa vizitam chiar tot ce ne-am propus dar vom mai trece prin Sighisoara.Pentru a vizita toate muzeele si cladirile vizitabile, pentru a te plimba pe toate stradutele si a admira cladirile, panoramele este nevoie de o zi intreaga.Noi am petrecut cam 3-4 ore prin cetate, deci mai este loc.
Recomand vizitarea Cetatii din Sighisoara, pentru a te transpune pe viu in epoca medievala.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu