luni, 27 septembrie 2021

VACANTA IN BULGARIA -A DOUA PARTE- ORASE STATIUNI DE PE LITORAL

VACANTA IN BULGARIA

-A DOUA PARTE-
ORASE STATIUNI DE PE LITORAL

          




       Primul oras vizitat, in timpul vacantei pe litoralul bulgaresc, a fost Nesebar , aflat la cativa km de Sunny Beach, orasul in care am avut noi cazarea aproape doua saptamani. De pe plaja din Sunny Beach se ajungea foarte usor pe plaja din Nesebar.Nesebar este un oras, statiune la Marea Neagra in regiunea Burgas din Bulgaria. Este unul dintre cele mai vechi orase din Europa, construit pe ruinele vechii asezari tracice Mesambria.Nesebar este o cetate muzeu bogata in istorie ce se intinde pe trei milenii. Orasul vechi este amplasat pe o peninsula de peste 800 m lungime si peste 300 m latime, la care se poate ajunge printr-un istm. Din istoria orasului, aflam ca in perioada colonizarii de catre greci. apoi in perioada in care a fost sub dominatie romana si apoi bizantina si in perioada primului si celui de al doilea tarat bulgar orasul a cunoscut o dezvoltare treptata si a capatat o importanta strategica si comerciala insemnata pentru statul Bulgar.Dupa cucerirea de catre imperiul Otoman, orasul a inceput sa decada pana a ajuns la stadiul unui sat de pescar, pastrandu-si intr-o oarecare masura importanta in acea perioada.In 1956 orasul a fost proclamat rezervatie arhitecturala si arheologica iar in anul 1983 oeasul vechi Nesebar este inscris in patrimoniul mondial UNESCO.
     Vizitand obiectivele turistice din Nesebar, din care majoritatea sunt lacasuri de cult, am ramas intrigata de faptul ca erau foarte mici de inaltime, contrar bisericilor construite mai vechi sau mai noi si din diferite culte. Am aflat motivatia, care vine din istoria intunecata a locului si anume din perioada stapanirii otomane, care in prima etapa de cucerire au daramat toate cladirile de cult crestine si apoi nu le-a mai dat voie sa construiasca biserici mai inalte decat inaltimea unui calaret pe cal. De aceea unele biserici au fost sapate in pamant pentru a putea realiza inaltimea corespunzatoare la interior.


zidul de aparare al orasului din vremea grecilor

Amfiteatru din vremea romana

Baile bizantine

Biserica Sf.Sofia

Biserica Sf.Sofia

Biserica Christ Patokrator

Biserica Christ Patokrator

Biserica Christ Patokrator


Biserica Mihail si Gavril


Biserica Sf.Dimitrie

Biserica Sf.Ion

Biserica Sf.Ion

Biserica Sf.Ioan Botezatorul

Biserica Sf.Ioan Botezatorul


Biserica Sf.Paraschiva

Biserica Sf.Paraschiva

Biserica Sf.Spas

Biserica Sf.Spas

Biserica Sf Stefan

Biserica Sf Stefan

Biserica Sf Stefan

Biserica Sf Tudor

Moara de vant si Biserica Maicii Domnului

Moara de vant si Biserica Maicii Domnului

Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic

    Simbolul orasului Nesebar este moara de vant, aflata chiar la capatul istmului dinspre peninsula , la intrarea in orasul vechi. Statiunea Nesebar este foarte ofertanta pentru turistii iubitori de mare, istorie si romantism.Turistii sunt invitati la Nesebar pentru o cina romantica la malul marii, pe terase cochete in ambiante atragatoare pentru toate gusturile.Strazile inguste, pietruite si strajuite de case vechi de sute de ani , sunt atragatoare prin mister si frumusete. Orasul nou este opusul arhitectural si citadin al vechiului oras. Bulevarde largi, cladiri inalte cu pereti din sticla, colorate si luminoase, spatii largi cu parcuri sau amenajari stradale cochete. Ambele locatii sunt pline de terase unde se gasesc meniuri cu mancaruri din toata lumea.Am fost de doua ori in Nesebar,  o data sa-l vizitam si a doua oara sa servim o cina romantica la o splendida terasa de pe malul marii, martor fiind un apus de basm.

Moara de vant, simbolul orasului vechi Nesebar


Moara de vant, simbolul orasului vechi Nesebar


Moara de vant, simbolul orasului vechi Nesebar






















        Un alt oras vizitat a fost portul Burgas.Orasul Burgas este al patrulea oras ca marime din Bulgaria si al doilea port la Marea Neagra din tara vecina. Orasul Burgas are cinci simboluri:
  1. Farul , o constructie mai veche de 100 de ani.Nu este vizitabil dar se poate vedea de pe digul din port sau de pe mare dintr-o croaziera catre insula Anastasia.
  2. Ceasul datand de la inceputul secolului XX, care merge bine si acum. O gluma care circula si azi, spune ca daca astepti langa ceas pana la urma vine cineva sa te intalneasca.
  3. Compasul marcheaza km zero al orasului, este o lucrare de arta executata din bronz pe caldaram, decorata cu simboluri in relief, pe strada principala pietonala din oras si care are inscrise coordonatele Burgasului si punctele cardinale.
  4. Gramofonul este o lucrare de arta , de 2 m inaltime, amplasata in centrul orasului. Se spune ca daca invarti de manivela gramofonului acesta iti va sopti numele celui sau celei care te iubeste.Este un minunat loc de intalniri , inconjurat de banci si tasnitori arteziene si o muzica in surdina de la gramofon.Minunat!
  5. Nu de parte de cel de-al patrulea simbol se afla al cincilea simbol al Burgasului si anume Digul. Acesta a fost initial construit in 1936 ,din lemn si beton, dar azi a fost reconstruit doar din beton, cu o lungime de 300 de m care patrunde in largul marii. Reprezinta o atractie atat pentru localnici cat si pentru turisti.

Farul


Compasul

Compasul

Ceasul

Gramofonul

Gramofonul

Digul din Burgas

Digul din Burgas

Digul din Burgas

Digul din Burgas

Digul din Burgas

Digul din Burgas


Digul din Burgas


    Plimbarea prin Burgas, in cautarea simbolurilor orasului, ne-a dezvaluit un oras frumos, cu strazi si piete mari, cu parcuri pline cu tot felul de amenajari de petrecere a timpului si terase ofertante cu tot felul de bauturi si meniuri bogate.In parcul orasului care se intinde paralel cu litoralul, pe o suprafata foarte mare, se poate circula cu un minicar cu vagoane pe care nu trebuie sa il astepti foarte mult si cu ajutorul caruia poti vizita tot parcul. Chiar si asa tot nu am reusit sa ajungem la capatul parcului unde se afla expozitia de statui construite din nisip.Pentru a vizita toate atractiile ce le ofera Burgasul sunt necesare cam trei zile, iar noi aveam programat doar o bucata dintr-o zi, de pe la ora 11 dimineata pana la 17  cand aveam comandata croaziera spre insula Sf.Anastasia.























    Insula Sf. Anastasia este o insula bulgara situata in Marea Neagra aparuta in urma unor eruptii vulcanice si este singura insulă locuită de pe coasta bulgară a Mării Negre Este situata la 1,5 km de coastă, are 12 pana la 17 m metri deasupra nivelului mării și are o suprafata de un hectar.
    Este numita după fosta mănăstire Sf. Anastasia care a existat încă din Evul Mediu și a fost reconstruită în perioada secolelor XVIII-XIX. In 1923, insula a fost transformată în închisoare si manastirea s-a desfiintat.
    Astăzi pe insula există un far , un muzeu, un restaurant, un altar si cateva pensiuni. Se spune că aici este îngropată comoara piraților Cossacks.
Insula cu o multime de situri arheologice si istorice si cu frumusetea ei naturala este o atractie deosebita pentru turistii care pot ajunge la ea cu barca din Burgas.Noi am incercat sa ne imbarcam pe un cataraman ce pleca inainte de orele amiezii dar nu am mai gasit bilete, decat pentru ultima cursa din acea zi de la ora 5 pm. Ambarcatiunea ancoreaza la pontonul de la insula si face o pauza de doua ore, timp suficient pentru a vizita insula si tot ce este pe ea, chiar si sa bei o bere sau sa mananci o inghetata.Croaziera pe mare pana la insula a fost putin cam scuturata, marea fiind destul de agitata iar vasul de capacitate mica trebuia sa strapunga curentul valurilor, sa pluteasca pe deasupra lor si apoi sa cada in gol in uralele vesele ale pasagerilor mici si mari. Calatoria dureaza cam 15-20 de minute, care la intoarcere a fost mult mai putin aventuroasa, vasul avand aceeasi directie cu valurile.La putin timp de la plecarea vasului de la cheiul din portul turistic Burgas, vasul trece la mica distanta de un far vechi, unul din simbolurile orasului, care nu este vizitabil.




































    O alta statiune pe care am vizitat-o, de pe malul Marii Negre din Bulgaria, a fost Sozopol. Am avut norocul ca toata perioada de vacanta petrecuta in Bulgaria si in zona de litoral si in cea de munte, am avut parte de o vreme superba, poate putin cam calda spre sfarsitul vacantei.In alte vacante petrecute la mare, faceam cate o pauza de plaja si de balaceala in una doua zile cand vremea se mai zbarlea si atunci plecam sa vizitam diferite atractii despre care citisem.De data aceasta ne-am impus o pauza nu din cauza vremii ci pentru diversificare si asa am reusit sa vedem cateva locuri superbe si interesante. Astfel intr-o dimineata insorita am pornit catre Sozopol, statiunea  cea mai de sud din Bulgaria. Pana la Sozopol, dupa Burgas, am vizitat capul Akin cu fortareata Akra.
Cetatea a fost menționată pentru prima dată în 1891.Cercetările de teren detaliate au fost efectuate în 2012. Cetatea Akra a fost construită în a doua jumătate a secolului al V-lea în timpul împăratului bizantin Anastasie.A servit ca fortificație unei așezări, ale căreia rămășițele pot fi încă văzute pe fundul mării in apele mai putin adanci ale mării. Cetatea a existat până în secolul al VI-lea, când au avut loc invaziile avarilor. La ora actuala se pot vedea si admira din vechea fortificatie un turn, ramasite ale cladirilor antice, un buncar lasat de armata si un monument al marinarilor bulgari cazuti in lupte. Turnul se afla pe portiunea cea mai proeminenta a capului de unde pot fi admirate intinderile marii si malurile dantelate ale Marii Negre. Am incercat sa traversam capul dar zona nu este cosmetizata si prin buruienile si iarba inalta pana la brau, pe cararea foarte putin vizibila ce le strabat am vazut un sarpe grabit care ne-a taiat calea si s-a oprit probabil curios pe marginea cararii, drept pentru care am facut cale intoarsa, renuntand la peisajele ce s-ar fi deschis inaintea noastra de la marginea capului.

















    Dupa sesiunea de poze si selfi, am pornit mai departe spre Sozopol.
Dar pana la Sozopol, stiam ca exista un castel interesant despre care nu stiam multe lucruri si cum suntem mari amatori de vestigii istorice, am deviat de la drumul principal conform indicatorului intalnit: spre castelul Ravadinovo. Am ajuns foarte repede la castel, trecand pe langa un Aqua Parc foarte frumos cu o intrare ca in povesti, cu turnuri si creneluri. Nu aveam in program si Aqua parcul asa ca ne-am indreptat curiosi spre castelul Ravadinovo. Este intradevar spectaulos dar in nici un caz istoric. Am vizitat zona de agrement sau parcul de distractii "Castelul de la Ravadinovo"sau "Castelul indragostit de vant". Acesta este produsul imaginatiei unui om de afaceri din Bulgaria, care a incercat sa-si materializeze in acest castel toate visele din copilarie, inspirate din basme. Lasand la o parte cricile, care catalogheaza aceasta constructie un mare kitsch si o trece in lista se pare destul de lunga de falsuri prin care unii din tara vecina incearca sa-si rescrie istoria din perioada de glorie si uneori cu bani europeni, noi am tratat zona ca un parc de distractii, unde nu numai copii erau superincantati de ce intalneau in acest parc.Castelul o constructie impunatoare in care se amesteca o multime de stilurile arhitecturale, baroce, medievale, renascentiste, orientale, elemente amintind de creatiile marelui Gaudi, elemente de art-nouveau, elemente moderniste etc.,este inconjurat de un parc , un lac cu lebede, rate, pelicani, salcii care mangaie apa cu ramurile lor, cascade, fantani, mici iazuri pline de pesti colorati, poduri arcuite ce strabat ochiurile de apa. Fazani, pauni, cocosi pitoresti, gaini frumos colorate se plimba prin parcul plin de verdeata, de arbori si flori exotice iar o multime de statui intregesc acest peisaj pitoresc. Noi ne-am relaxat si amuzat in acest parc, inainte de a vizita Sozopolul, care spre deosebire de acest castel este adevarat, prin istorie si prin existenta actuala.




























































    Sozopol se aseamana ca si stil cu Nessebar, insa nu este o statiune atat de comerciala.
Nu este atat de vizitat ca Nesebar dar este mai boem. Orasul este una din cele mai vechi asezari de pe litoralul bulgaresc denumit in timpul dominatiei grecesti – Apolonia Pontica. Mai tarziu s-a dezvoltat ca oras pescaresc, specific care s-a pastrat pana in zilele noastre.In prezent,Sozopol este format din orasul vechi si orasul nou. In orasul nou sunt construite multe hoteluri de calitate. In zona veche a orasului ne-am plimbat pe faleza si pe stradutele inguste unde sunt construite case inalte cu garduri de piatra, flori la ferestre si acoperisuri rosii. La tot pasul gasesti terase, magazine de suveniruri si cafenele.Portul orasului este plin de barci sau yachturi.Orasul vechi din Sozopol a fost declarat muzeu în 1974, incluzand mai mult de 180 de locuinte, construite incepand cu mijlocul secolului al XVIII-lea si pana la începutul secolului al XIX-lea. Casele din orasul vechi sunt construite din piatră si lemn, conforme cu asa-numita Scoală de arhitectură a Marii Negre. In plimbarea pe aleile pietruite si înguste am admirat o serie de case de epoca intr-un stil mediteranean, avand fundatii din piatră decorate cu lemn in partea superioara si cu acoperisuri acoperite de tiglă rosie. Am vizitat ruinele zidurilor vechi, turnul cetatii, Catedrala Sfantul Chiril si Metodie.Partea veche a orasului Sozopol este cea mai vizitata de catre turisti si tot partea in care poti lua masa la restaurante cu priveliste superba.In Sozopol se gasesc trei plaje amenajate.
Este una dintre cele mai apreciate zone din sudul litoralului bulgaresc, in special de catre bulgari, pentru ca este linistita si pentru ca imbina partea de plaja cu partea de obiective turistice. Preturile sunt ceva mai mici decat in alte statiuni. Atmosfera boema este data de numeroasele magazine mici cu tot felul de picturi, afisate si in tarabe cochete pe strada, multi pictori care iti fac portretul pe loc sau caricaturisti care iti servesc imediat o caricatura personala, apoi pe fiecare straduta artisti populari cu lucrari handmade, care mai de care mai ingenioase, mai ochioase, in culori vesele.
Ne-am plimbat pe stradutele inguste, ne-am oprit la o multime de tarabe de unde am achizitionat ceva suveniruri, am admirat barcile si yahturile din port, am servit masa la o terasa pe malul marii,am vizitat tot ce se putea in timpul relativ scurt pe care l-am alocat acestei vizite si spre seara ne-am intors la Sunny Beach cu tolba plina de amintiri minunate si cativa gigabiti de poze.







































    Ultimul oras vizitat de la malul marii din Bulgaria, aproape ne-a umplut albumul de amintiri cu vacanta de la mare din anul pandemic 2021, caci dupa inca o zi petrecuta pe plaja de la Sunny Beach si o seara romantica la o terasa cu cocteiluri si muzica live din centrul statiunii, in ziua urmatoare aproape dis de dimineata am pornit spre zona muntoasa a Bulgariei, Muntii Rila, despre care voi povestii in urmatorul episod cu vacanta in Bulgaria.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu