miercuri, 22 septembrie 2021

TINOVUL MIC SI MOARA DRACULUI


        Rezervatia Naturala Tinovul Mic, se afla in Tara Dornelor, langa comuna Saru Dornei din jud,Suceava,  la poalele muntilor Calimani, in Parcul National Calimani. 
La Rezervatia Naturala Tinovul Mic, se ajunge mergand in satul Saru Dornei si aproape de cladirea administrativa a Parcului National Calimani, drumul se bifurca spre rezervatie. Se pot parca masinile in parcarea de la cladirea parcului si in circa 15 minute se ajunge la indicatorul din dreptul cararii si apoi a aleii de lemn care ne conduce spre si in tinov. Tinovul sau turbaria este o mlastina este un sol in care se acumuleaza turba, un sol bogat in materie organica provenita de la plante, slab sau deloc descompusa ca urmare a lipsei de oxigen. Pentru a se forma si pastra in timp o astfel de formatiune sunt necesare cateva conditii privind forma terenului, umiditatea si temperaturile din zona.Astfel locurile favorabile formarii tinovurilor sunt zonele depresionare reci si umede si platourile inalte ale muntilor.
    Am plecat din Piatra Neamt in jurul orei 8 si ceva dimineata, intr-o zi de duminica din a doua jumatate a lunii august.Aveam de strabatut 197 Km, prin Tg.Neamt,Poiana Teiului pe Valea Bistritei, pana in satul Saru Dornei si la intrarea in Tinovul Mic. La aceasta drumetie ne-am insotit cu prietenii nostrii Venera si Doli, companioni deosebiti de placuti.Pe drum am oprit la Pensiunea Orizont din sat Farcasa, care are amenajata o terasa gradina superba, unde am servit cate o cafea, mai mult pentru a admira locul , nu pentru cafea.Eu si Sorin am mai trecut pe acolo cand ne intorceam de la Viena si am fost foarte incantati de gradina, de servire si de mancarea foarte buna.











        Am pornit mai departe spre Saru Dornei, unde am ajuns in jurul orei 12. Am inaintat cu masina pe drumeagul ce se ramifica din soseaua principala, pana la intrarea in rezervatie. Daca nu ar fi o mica tablita cu prin care eram anuntati ca suntem la Tinovul Mic, cu masina sigur am fi trecut pe langa intrarea in carare care nu se observa din drum ca urmare a vegetatiei inalte si bogate la acea data din august. Am coborat din masini si am privit in jur si am admirat peisajul muntos din departare:muntii Calimani, muntii Bistritei, Giumalau. Tinovul Mic se intinde pe o suprafata de aproape 40 ha, iar o alee tematica "Lumea tinovului sub lupa", construita din lemn, pe o lungime de circa 2 km, ne poarta serpuind prin marea de muschi si paduricea de pini care s-a adaptat la aceste conditii de mlastina.
La inceput zona nu impresioneaza decat prin peisajele din departare si lanul inalt de ierburi  ce se intinde cat vazi cu ochii. Dar cand patrunzi in palcul de pini, peisajul devine feeric. Pentru a strabate zona vizitabila a tinovului iti ajunge o ora dus-intors.Din loc in loc sunt tablouri tematice cu indicatii privind vegetatia, solul, animalele din zona. 























    

























            Am plecat din zona injurul orei 13, si ne-am indreptat spre Campulung Moldovenesc, respectiv spre str.Valea Caselor catre Cheile Moara Dracului, unde am ajuns putin peste ora 15. De la soseaua principala din Campulung, am intrat pe str.Valea Caselor si cu 4 km inainte de chei, asfaltul se termina si drumul continua pe un drum forestier destul de acceptabil dar pe care este bine sa mergi cu viteza foarte mica. Ajunsi aproape de chei , am dat peste o mare de masini, Cu greu am gasit doua locuri inghesuite unde sa ne parcam masinile si am pornit prin padure spre chei. Era o multime de vizitatori si un dute vino intens, care ne-a cam ingrijorat caci cand este foarte multa lume cu greu poti face poze sau poti admira in tihna frumusetile din jurul tau.Am avut norocul sa prindem o perioada cu mai putina lume chiar in chei si astfel am reusit sa facem o multime de instantanee frumoase.




































        Cheile sunt scurte dar destul de spectaculoase. Dupa ce am facut un dus-intors in chei, am servit masa in poienita, la port bagaj dupa care am pornit spre casa, dar nu inainte de a face un scurt popas la Gura Humorului sa-i salutam pe parintii sotului meu, respectiv socrii mei.


    Am facut din Gura Humorului pana in Piatra Neamt, putin peste doua ore cand in mod normal facem pana intr-o ora si jumatate, dar aglomeratia traficului la iesirea din Gura Humorului si la intrarea si iesirea din Targu Neamt, ne-au intarziat mai mult de o jumatate de ora. Dar asta este. Lumea circula, mai ales dupa o perioada de restrictii de circulatie de aproape un an din cauza pandemiei. Sa speram la multe weekenduri minunate, fara restrictii de circulatie. 
Poate v-am mai dat o idee pentru petrecerea unei zile de weekend cat mai placuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu