vineri, 14 decembrie 2018

MUNTII RODNEI-LACUL STIOL SI CASCADA CAILOR-PRIMA PARTE 2013

In minivacanta de Rusalii din 2013, am facut o excursie in Maramures. Am plecat pe la pranz din Piatra Neamt catre Borsa prin Bistrita. Dupa un scurt popas in Bistrita la niste prieteni, am ajuns in Borsa spre seara.
Tot drumul am mers cu ploaia ba in spate, ba pe lateral , iar la radio se anuntau inundatii in zona si desi am mers foarte putin prin ploaie, am devenit putin ingrijorati cand trecand in paralel cu niste parauri am vazut ca erau acum adevarate torente care carau tot ce intalneau in cale, rupeau malurile si am intalnit si zone in care apa era revarsata pe sosea. Totusi am ajuns cu bine in Borsa unde ne-am cazat la pensiunea Maria, si dupa o scurta plimbare prin Borsa ne-am retras spre a ne odihni pentru a doua zi. Am adormit cu ingrijorarea starii meteo de a doua zi. A doua zi dimineata , cer senin, soare, cald, numai bine pentru o drumetie . Asa ca ne-am pregatit, am luat un mic dejun rapid si la ora 8 eram la telescaun, pe care l-am luat imediat. Telescaunul nu porneste daca nu are cel putin 10 clienti. Telescaunul urca prima parte a culmii Runcu-Stiol. La capatul liniei sunt indicatoare spre Lacul Stiol si Cascada Cailor. Am ales sa mergem spre stanga spre Lacul Stiol si apoi la intoarcere sa vedem si Cascada Cailor, cea mai inalta cadere de apa din Romania. Asa ca am continuat urcusul pe Culmea Runcu-Stiol si dupa un urcus lin prin padure am iesit pe culme intr-o zona de pasune alpina, strabatuta de numroase carari si chiar de un drum forestier pe care se aventurau nu doar masini de 4x4 ci chiar si Dacii 1300 am vazut. care veneau dinspre Iacobeni. Atunci ne-am intalnit si ne-am insotit pana la lac cu doua maramuresence, mama si fiica, foarte vorbarete, care ne-au spus ca rododendronii care colorau versantii intr-un violet deschis, sunt cam pe trecute si ca perioada de maxima inflorire a fost intre 1 si 15 iunie. Am facut drumul cam in doua ore si jumatate, dar cu poze cu popasuri pentru a admira privelistile ce se deschideau printre masivele muntoase. Drumul este lejer, foarte usor, fiind mai mult traseu de creasta. Am trecut pe langa o stana  si foarte aproape, dupa o culme am vazul Lacul Stiol, care de sus se vedea foarte mic. Am coborat la lac, care de aproape si-a aratat adevarata frumusete. Avea o oglinda perfecta, era limpede de se vedeau pestii inotand in toate directiile si avea o culoare de un albastru intens, culoare data probabil si de contrastul cu padurea de jnepeni ce se intindea pe versantul opus celui pe care am coborat. Lacul Stiol este un lac glaciar , din care izvoraste Bistrita Aurie care este partea din amonte a Bistritei. Se numeste Bistrita Aurie nu datorita culorii ci a faptului ca in trecut cautatorii de aur , au gasit pepite in nisipul cernut din apele raului. Inspre mijlocul lacului se intindea o limba de pamant ca o peninsula unde se gasea o masa si patru banci de lemn. Acolo am servit un pranz frugal, am facut si putina plaja, caci soarele ne imbia la asa ceva, chiar si la o baie dar apa era foarte rece si nimeni nu s-a aventurat sa faca baie in lac.































 

Pe la ora 1 si jumatate pm, am facut cale intoarsa, in pas mai vioi caci drumul si peisajele erau deja cunoscute. Ne-am oprit mai mult doar in apropierea unei hergheli de cai, superbi unde am facut cateva poze si apoi pana la Cascada Cailor am mers fara oprire, ajungand in jurul orei 3 pm. Am fost impresionata de cascada cu o cadre de apa de 90 m, desi pe drumul spre lac, cand am iesit din padure de pe culme se vedea cascada dar in departare. Insotitoarele noastre de mai inainte, de care ne ratacisem la lac si pe care le-am reintalnit la cascada, ne-au spus ca in perioada ploilor cascada este mult mai bogata in debit si mult mai frumoasa. Si desi ploua in zona, in Borsa nu plouase de vreo doua saptamani si deci nici in zona asta a muntilor Rodna.











Noua ne-a placut si asa si dupa circa o ora de admirat si facut poze, am ales sa facem coborarea pe jos caci telescaunul se inchidea la ora 5 pm si nu aveam timp sa ajungem . De la cascada la telescaun se face cam o ora sau aproape dar noi deja eram cam obositi si nu am fi ajuns. Asa ca am luat cararea de coborare pe care erau o multime de altii ca noi si cam intr-o ora si jumatate am fost jos la masina. Excursia prin Maramures pe la biserici, muzee si case memoriale va fi o alta poveste.

Un comentariu: