joi, 10 martie 2022

CITY BREAK VIENA-A treia zi

CITY BREAK VIENA

A treia zi

16 August 2021



Palatul Schonnbrunn, este fosta resedinta de vara a familiei imperiale. Construit initial in 1642 ca un palat de divertisment, a foat finalizat ca palat si gradina in 1696 si reamenajat de Maria Tereza dupa 1743.Urmare a semnificatiei istorice, a pozitiei si a dotarilor splendide , face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
==========================================================================

Palatul Schonnbrunn este una din cele mai frumoase constructii baroce din Europa.
    Palatul se remarca prin incaperile imperiale fastuoase si printr-o splendida gradina.
   Din cele 1441 de incaperi ce alcatuiesc palatul, se pot vizita doar 45.Dotarile interioare sunt in stil Rococo. Dintre incaperile cu semnificatii istorice sunt: Sala Oglinzilor, unde Mozart copilul minune, la varsta de 6 ani, a concertat pentru familia imperiala si invitatii acestora; In cabinetul chinezesc rotund isi tinea Maria Tereza consfatuirile de taina cu mai marii imperiului; In camera Vieux Lacque a negociat Napoleon ; In salonul chinezesc albastru a semnat abdicarea in 1918, Carol I (sfarsitul monarhiei); Camera Milioanelor, placata cu panouri din lemn de trandafiri si miniaturi din India si Persia, este una din cele mai frumoase incaperi in stil Rococo; In Galeria mare a avut loc Congresul de la Viena din 1814-1815.
Am vizitat impresionantele incaperi, dar cum fotografiatul era interzis, nu am imagini din interioarele superbe. Dar se pot vedea la urmatorul link:https://www.turisteuropa.ro/austria/turul-virtual-al-palatului-schonbrunn
   










 In parcul palatului se gasesc fantani, statui, monumente, copaci si flori impresionante. De asemenea exceleaza ca pozitie si constructie Gloriett, o cofetarie restaurant unde te poti relaxa admirand de la inaltime  in toata splendoarea lor, palatul si parcul Schonnbrunn. 
    Muzeul trasurilor imperiale, Gradina Printului Coroanei, Oranjeria, Labirintul, Gradina Zoologica, Sera palmierului si Sera Desertului fac parte din gradina palatului si pot fi vizitate pe tot parcursul anului gratuit.













    Castelul este inconjurat de un mare parc cu gradini, straturi de flori artistic alcatuite ca forme si culori, fantani arteziene si cateva cladiri.Gloriette care simbolizeaza victoria austriaca de la Koln, functioneaza acum ca si cofetarie-restaurant, unde se organizeaza dese concerte de camera. Datorita pozitiei sale, de pe terasa cafenelei se poate admira in toata splendoarea atat castelul Shonnbrunn cat si parcul cu amenajarile florale si fantanile ce se intind intre Gloriette si castel. Am servit o inghetata "Gloriette", delicioasa iar my husband s-a racorit cu o bere austriaca. Ne-am alintat papilele cu bunatati si sufletul cu frumuseti.Tabloul din fata ochilor nostri era de o frumusete maxima. Nu ne venea sa plecam de pe terasa cafenelei dar intr-un tarziu ne-am ridicat si am urcat pe terasa de deasupra cladirii, unde erau amenajate cateva puncte de belvedere. 













 De la Glorette am coborat prin parc spre palat, facand un popas la splendida fantana cascada, Fantana Soarelui.





 Gradina cu sculpturi care se intinde intre fantana si palat se numeste Marele Parter. Cea mai mare parte este ocupata de gradina franceza, apoi gradina in stil englezesc, orangeria, gradina zoologica, labirintul si sera cu palmieri si o gradina botanica.
In imediata apropiere a Fantanii Soarelui, se afla gradina zoologica, cea mai veche din Europa. Functioneaza din 1752, crescand treptat pana la 17 ha, astazi fiind considerata una din cele mai moderne gradini zoologice din lume.Peste 600 de specii de animale traiesc aici dintre care :rinoceri, elefanti, hipopotami, ursi polari, tigri, lei, ursi panda, diverse specii de maimute.





 Nu am vizitat toata gradina zoologica, caci ar mai fi trebuit sa stam o zi la Viena si noi plecam de dimineata, asa ca am facut o scurta incursiune prin gradina pe la cateva animale, unde am admirat grija pentru detalii a specialistilor care au amenajat si creat microclimatul pentru fiecare specie. Admirabil! De la gradina zoologica ne-am indreptat spre Irrgarden care este un labirint care ascunde simbolurile celor 12 constelatii. Am intrat si ne-am amuzat cu un caleidoscop din oglinzi chiar in mijlocul labirintului, dupa care in gluma am pornit pe iesiri diferite si gluma s-a transformat in treaba serioasa, caci cam o ora ne-am invartit prin labirint nereusind sa ne intalnim desi ne vedeam pe deasupra tufelor si nici iesirea nu o gaseam. Daca initial in labirint erau cativa vizitatori la un moment dat s-a umplut cu ratacitori ca si noi care nu mai nimereau iesirea. Ne-am agitat putin, mai ales ca se anunta o ploicica de vara, dar s-a terminat cu bine si nu am fost udati de ploaie. Deoarece venea ploaia, am renuntat la a vizita Gradina Printului si ne-am indreptat catre Muzeul Trasurilor, care parea sa fie tot atat de interesant ca si Muzeul copiilor pe care l-am vizitat in incinta Palatului Shonnbrunn. Muzeul Trasurilor se afla intr-o cladire din parcul palatului. A fost mai mult decat minunat acest muzeu, unde am avut voie sa facem si poze, Iata cateva dintre ele:
















 Nu este suficienta o zi, pentru a vizita toate frumusetile din complexul Schonnbrunn, mai ales cand timpul de vizitare mai este intrerupt si de cate o ploicica. De mare ajutor ne-a fost trenul panoramic, care te poarta prin tot domeniul de 160 de ha si care are doua opriri. Cu ajutorul lui reusesti sa acoperi cat mai mult din tot domeniul. Prima data cand urci in el. vei fi stampilat pe brat iar dupa ce cobori si vizitezi ce ai in program, urmatoarea urcare se face pe baza de stampila de pe brat. Noi avand Viena Pass, nu a fost necesar sa achizitionam bilete pentru diferitele obiective vizitate, inclusiv pentru trenulet.
In jurul orei 17, ne-am luat ramas bun de la Schonnbrunn si cu ajutorul unui autobuz ne-am intors in centrul Vienei, unde am servit cel mai bun snitel din viata mea. Ne-a destainuit secretul, o doamna austriaca asezata la o masa de langa noi si anume ca este adevarat ca in restaurantele din centrul Vienei, preturile sunt aproape duble decat in zonele mai putin turistice dar si calitatea produselor sunt pe masura.
Nu mai stiu exact preturile dar sigur era peste 20 de Euro un snitel iar cu o seara inainte mancasem la o terasa, ce-i drept aproape de renumitul lor bulevard pietonal Karntner Strasse, plin de terase si restaurante, deci nu prea in zona neturistica unde am platit cam 12 Euro portia de snitel.Bun si acela dar cel servit langa Catedrala Sf Stefan a fost delicios. Am iesit incantati si saturati din restaurant, cu gand de a merge sa vizitam Catedrala Sf.Stefan. Doar cu gandul am ramas, caci o data a inceput o ploaie de vara care ne-a udat bine de tot si apoi catedrala, nu mai primea vizitatori desi programul era pana la ora 8 seara. Program de pandemie, care se putea schimba de la o zi la alta. Am surprins cateva cadre din intetior si din exterior printre picaturi dupa care ne-am retras catre tranvaiul care ne-a dus la hotel.
















 Ne-am facut bagajele, astfel ca dimineata ne-am trezit devreme ne-am aranjat bagajele in masina si la ora 8, eram plecati de la hotel.Drumul de intoarcere a fost mai putin aventuros decat drumul initial, fiind inceput de saptamana si mai putin aglomerat. Am facut o pauza de o ora si ceva la Pandorf Designer Outlet, langa Viena unde se gasesc haine de buna calitate, de firma, la preturi reduse intre 30 si 70%. Firmele de renume isi aduc aici produsele de capat de serie sau din sezoanele trecute , haine care nu s-au vandut si le aplica aici reduceri atractive pentru toate buzunarele. Am cheltuit ceva mai mult decat ne-am asteptat dar lucrurile sunt binevenite daca sunt de foarte buna calitate. Cam tot drumul pana in tara ne-a burat si am intrat in Satu Mare unde ne-am rezervat o camera la o pensiune, pentru popasul din noaptea ce urma. Seara am iesit la o terasa, unde am depanat amintiri deja formate din Viena. Am dormit foarte bine, mai ales ca ploaia a inceput la o ora tarzie din noapte si a tinut pana dimineata. Cand am plecat noi, ploaia a stat si nu ne-a mai vizitat pana in Piatra Neamt, unde am ajuns pe la ora 16 dupa amiaza. Si astfel cu aceasta vizita la Viena am crezut ca am incheiat cu drumurile in afara tarii de anul acesta 2021, dar la inceputul lui decembrie, soarta a vrut altfel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu