joi, 3 martie 2022

CITY BREAK VIENA-A doua zi

CITY BREAK VIENA

A  doua  zi

15 august 2021


Pentru acest city break, am achizitionat Viena Pass, pentru doua zile. Cu acest Viena Pass, aveam intrare gratuita in circa 60 de muzee si atractii turistice din Viena, plus un Hop On Hop Up, foarte util in vizitarea marilor orase pentru a castiga timp. 
==========================================================================
    
Duminica dimineata, am servit micul dejun, in apartamentul de la hotel si am pornit veseli spre piata operei unde urma sa luam autobuzul Hop on Hop up. Tot prin intermediul cardului Viena Pass, aveam programat pentru ce-a de a doua zi in Viena, o croaziera pe Dunare, o invarteala cu Prater-roata mare din Viena, nu este cea mai mare dar este prima cea mai mare din Viena, vizite la muzeele din Palatul Hoffburg sau complexul Hoffburg. 
Am inceput la ora 9 si jumatate cu autobuzul turistic, care ne-a plimbat o ora si jumatate prin cele mai frumoase si interesante locuri din Viena.



















    Dupa plimbarea cu Hop On Hop Off, am coborat la Piata Tereza care este flancata de doua palate impresionante si foarte asemanatoare: unul adaposteste Muzeul de istorie a artei iar cel de al doilea adaposteste Muzeul de Stiinte Naturale. Noi am vizitat doar Muzeul de istorie a artei, care a durat destul de mult, ca mai toate muzeele in care am fost. Timpul trece foarte repede in fata noutatilor a curiozitatilor, a lucrurilor interesante...
















Muzeul de Istoria Artei

Muzeul de Stiintele Naturii

    Am iesit din muzeu incarcati cu imagini frumoase ale pictorilor din toate timpurile. Secolul XVI si inceputul secolului al XVII-lea mi-a placut in special: Rubens, Van Dyck, Barbieri, Caravaggio...
Am facut o pauza in fata palatului Hoffburg, luindu-l in obiectiv din diferite unghiuri.Este o constructie impresionanta, atat ca marime cat si ca arhitectura.






    A urmat Muzeul de Armuri si apoi Muzeul de Portelanuri si Argint din care intram in Muzeul Sisi. In Muzeul Sisi era interzis sa se faca poze asa ca doar va povestesc.
    Am fost impresionata de Muzeul de Armuri, de armurile realizate, adevarate opere de arta si grija de a proteja toate partile vitale ale corpului uman si o corpului tovarasului de lupta al omului din acea vreme-calul.








    Muzeul de Portelanuri si Argintarii a fost foarte potrivit de vizitat dupa cel de armuri caci a urmat frumusete si delicatete dupa senzatia intunecata a spiritului care, mie cel putin, imi este data de arme, armuri si orice in legatura cu luptele sau razboaiele.














    Este impresionant sa vezi serviciul de tacamuri din aur curat al familiei imperiale, sa vezi cele mai fine portelanuri chinezesti, superb modelate si pictate, sa vezi o masa amenajata exact ca in vremea de inflorire a curtii imperiale  si impresionanta grija in pastrarea prin conservare atenta a acestor comori de catre poporul austriac. 
    Muzeul Sisi, foarte interesant , poate cel mai interesant dintre toate prin povestea dramatica a acestei printese, care parca s-a nascut prea devreme pentru vremea in care a trait si pentu care destinul i-a fost potrivnic, incepand cu locul pe care a fost pusa, fara voia ei si fata de care s-a impotrivit cat a trait. Nu stiam povestea lui Sisi decat din filme si din vizita pe care am facut-o ,in anii trecuti, la Palatul Godolo din Ungaria. O stiam ca o Imparateasa, iubita si admirata de popor. Provenea din regiunea Bavaria-Germania. Sora ei mai mare ar fi trebuit sa fie aleasa de Franz Iosef dar zarurile s-au jucat pentru Elisabeta sau Sisi cum i se spunea in familie. Sisi a avut o educatie in afara normelor impuse de curtea imperiala, fiind o mare iubitoare de natura si ca si tatal ei iubea circul si calaria. Pentru aceasta lipsa de educatie in conformitate cu normele timpului pentru curtea de la Viena, foarte greu s-a integrat sau mai precis nu s-a adaptat niciodata pozitiei pe care destinul i l-a harazit. A fost mult timp criticata de catre soacra sa si de doamnele de la curte si nici poporul nu a fost un mare admirator al ei, ea neavand nici o contributie notabila in istorie. A fost singura si nefericita la curtea de la Viena.A avut o inclinatie pentru poporul maghiar, pentru a carei libertate a militat, acest lucru fiind o influenta a profesorului ei de istorie care era de origine maghiara. Dupa moartea unei fiice si a fiului ei a suferit de depresie toata viata, retragandu-se din viata de la curtea imperiala, calatorind mult, ocupandu-se cu calaria, cu sportul si cu intretinerea frumusetii propriei persoane. A fost considerata o frumusete a timpurilor in care a trait si fiind constienta de acest fapt s-a ocupat foarte mult de aspectul ei. Muzeul prezinta preocuparile, obiceiurile si ocupatia imparatesei intr-o zi obisnuita si in general. Multe din rochiile, bijuteriile imparatesei pot fi admirate in muzeu. Sfarsitul tragic al imparatesei te lasa cu un gust si mai amar dupa cel lasat de viata trista si plina de singuratate a acestei imparatese care a trait la cea mai eleganta si bogata curte imperiala din Europa si poate din intreaga lume. La putin peste 60 de ani a fost asasinata de un anarhist desi nu ea ar fi fost tinta initiala a acestuia. 
Moartea tragica a imparatesei a dus la nasterea unui adevarat cult dedicat acesteia-o contributie insemnata la nasterea acestui cult avand-o poporul maghiar, cult care supravietuieste  pana in zilele noastre.
    Am vizitat de asemenea si apartamentele imperiale din Hoffburg. Impresioneaza viata modesta personala a lui Franz Iosef, in contradictie totala cu cea a imparatesei Sisi, inconjurata de lux si eleganta. Se povesteste ca imparatul se trezea la 5 dimineata si dupa toaleta de dimineata care dura putin se apuca imediat de lucru cu treburile imperiului, lucru pe care-l incheia noaptea tarziu.
    O plimbare prin Parcul orasului, inainte de croazierea pe Dunare, ne-a odihnit putin mintile dupa atatea noutati aflate in toate aceste muzee.
    
Mozart


In fundal Muzeul Albertina


Statuia lui Goethe

        A urmat o superba croaziera pe Dunare cu un catamaran. Si aceasta distractie era prinsa in Viena Pass. Cu aceasta plimbare am reusit sa vedem zone ale orasului , la care nu am mai fi avut timp sa ajungem.

Cocteil "Dunarea Albastra"


















    O data cu apropierea serii, ne-am grabit spre parcul de distractie de pe malul Dunarii, pentru a ne bucura de senzatiile date de o plimbare cu roata cea mare Prater si de a surprinde de la inaltimea ei panorame ale Vienei.







    Am scapat usor de la Prater si asta datorita cartelei Viena Pass. Era foarte multa lume la rand la bilete care apoi se mutau la randul de urcat in cabinele de la roata. Nu mai stiu cati se urcau o data dar nu foarte multi avand in vedere randul urias care astepta. Am fost incantati de aceasta experienta. Am pornit grabiti spre Turnul Dunarii, pe care doream sa-l facem tot in acea zi, deoarece urmatoarea zi urma sa mergem la Schonbrunn, care era in partea ousa orasului si oarecum in afara Vienei.
S-a lasat seara destul de bine, dar am vost incantati, deoarece si noaptea se vede minunat din acel turn, poate chiar mai frumos decat ziua.
 Donauturm se gaseste in nordul Dunarii, in mijlocul parcului Donaupark, construit pentru a gazdui targul horticol din districtul 22 din Viena din 1964. Constructia turnului a durat 18 luni din 1962 pana in 1964. Cu o inaltime de 252 m, este cea mai inalta constructie din Austria si care a devenit un punct de belvedere si o atractie turistica in Viena.
Am urcat cu ascensorul , timp de 35 de secunde. cei 150 m pana la plarforma de belvedere, de unde am admirat peisajul cu explozia de lumini a Vienei noaptea. Pana la platforma sunt 779 de trepte pe care se poate urca dar nu sunt folosite decat in caz de urgente sau o data pe an cu ocazia maratonului Donauturm.











        Franti de oboseala dar bucurosi de frumosul bagaj de amintiri, construit cu incantare intreaga zi, ne-am indreptat spre hotelul de apartamente, se pare cu ultimul mijloc de transport public de la acea ora. Eram si obositi si flamanzi, caci nu ne-am planificat o ora de masa si in afara de micul dejun si cocteilul de pe catamaran si apa din dotare, nu am mancat si baut nimic.Am avut noroc, ca am gasit o terasa aproape de cazare , inca deschisa unde am mancat cate o felie de pitza. Mai stiu ca am facut un dus rapid si m-am cuibarit in pat, cand foarte repede mi-a sunat alarma de la telefon. Au fost totusi 6 ore de somn, pe care le-am dormit prea repede. 

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu