luni, 28 februarie 2022

VACANȚA ÎN BULGARIA -A CINCEA PARTE- CAPITALA SOFIA, ORASUL SI CETATEA LOVECH, PESTERI, CASCADE SI ASEZARI RUPESTRE

VACANȚA ÎN BULGARIA

-A CINCEA PARTE-
CAPITALA SOFIA, ORASUL SI CETATEA LOVECH,
PESTERI, CASCADE SI ASEZARI RUPESTRE



        Vacanta noastra continua din statiunea Borovet, din care am plecat dis de dimineata, cu directia Sofia. Am facut planul unui break city in Sofia, pe care nu l-am realizat in totalitate dar am fost foarte multumiti de cate am vazut, caci pe canicula care se instalase inca de dimineata nici nu se puteau face prea multe trasee catre numeroasele obiective din oras. Oamenii se retrageau la umbra sau intrau in magazinele care aveau aer conditionat. 
Primul obiectiv situat in suburbiile Sofiei a fost o biserica ortodoxa bulgara medievala, biserica Boiana din sec X. Biserica este renumita in intreaga lume datorita frescelor foarte bine consevate din secolul al XIII-lea.Frescele acopera un alt strat de picturi din secolele anterioare si sunt cele mai complete si bine conservate din arta medievala est-europeana.89 de scene cu 240 de portrete apar pictati pe peretii bisericii. In timpul lucrarilor de restaurare a fost descoperita o inscriptie cu numele pictorului ,"zograf Vassilii din satul Sobonosa,Serko si ucenicul lui Dimitar".



    
    Catedrala Alexandr Nevski din Sofia, este un monument reprezentativ din Sofia si serveste drept catedrala patriarhala pentru biserica ortodoxa din Bulgaria. A fost construita la inceputul sec.XX in stil neobizantin dupa planurile unui arhitect rus. Hramul bisericii il evoca pe eroul rus Alexandr Nevski. La baza cupolei se afla scris cu litere de aur textul rugaciunii Tatal nostru. Catedrala a fost ridicata pentru a sarbatori eliberarea de sub dominatia otomana.






    Teatrul National Ivan Vazov , este o alta cladire emblematica a orasului, fiind cel mai vechi teatru din tara. A fost construit in 1904 in stil neoclasic dupa planurile unor vestiti arhitecti vienezi. Cladirea dispune de o sala de spectacole imensa cu 700 de locuri si o scena uriasa.
In fata cladirii se gaseste gradina orasului.






    Singura moschee din oras, cu un singur minaret, construita in sec.XVI, in timpul dominatiei otomane , este Banya Bashi, care ar insemna , multe bai. Aceasta denumire fiind data de specificul amplasarii acestei moschei, peste spa-uri termale naturale. Moscheea este o ramasita a celor aproape cinci secole de dominatie otomana, si care in prezent este utilizata de comunitatea musulmana din oras.






Sinagoga din Sofia, cea mai mare din sud-estul Europei si a treia ca marime din Europa, a fost construita la inceputul secolului al XX-lea pe locul unei sinagogi mai vechi. Sinagoga are cel mai mare candelabru din tara si cantareste 1.7 to.Stilul arhitectural este Renasterea maurilor cu elemente de secesiune viene iar fatada cu arhitectura  venetiana.Interiorul bogat ornamentat cu coloane marmura de Carara si mozaicuri colorate venetiene, precum si sculptura cu lemn decorativ.









    Ruinele orasului vechi Serdica, cum se numea Sofia in antichitate. Ruinele sunt datate din periada tracica.
    


    Biserica sf Sofia, amplasata in centrul orasului in imediata apropiere a catedralei Aleksandr Nevski, dateaza din sec VI din perioada imparatului bizantin Iustinian, pe locul necropolei orasului vechi Serdika si in locul altei biserici mai vechi din sec.IV. In perioada secolelor XI si XIV, biserica a fost Mitropolie dand si numele orasului de Sofia. Biserica a fost transformata in moschee in perioada ocupatiei otomane si toate picturile au fost distruse. Biserica a suferit de-a lungul istoriei sale mai multe reconstruiri si construiri urmare a distrugerii de catre oameni sau de fortele naturii. In ziua de astazi este o alta cladire reprezentativa pentru capitala Sofia.






    Biserica Sf.Nedelya, sau Sfanta Duminica, sau biserica Domnului, dateaza din sec.X, avand o istorie destul de putin elucidata, dar renumita prin atentatul cu bomba din 1925. Atentat facut de o grupare comunista impotriva regimului din acea perioada, cand acoperisul bisericii a fost distrus , murind si 150 de membrii din elita de militara si politica a tarii si alti 500 fiind raniti. Atentatul a fost pus la cale in timpul inmormantarii unui general, omorat si acesta in urma unui atentat, iar pentru ca numarul de membrii remarcanti ai vremii sa fie cat mai mare, comunistii au trimis invitatii false. Biserica a fost renovata, dar s-a pastrat in amintire ampenta gaurii din tavan.






    Biserica Sf.Neculae sau Biserica Rusa din Sofia, a fost construita in sec.XIII, se pare ca pe locul unui palat roman in care ar fi locuit pentru o perioada de timp chiar Constantin cel Mare.
In timpul ocupatiei otomane a fost transformata in moschee. apoi la eliberarea de sub ocupatia otomana, rusii au reconstruit biserica, dupa modelul bisericilor rusesti, pentru ambasada Rusiei aflata in vecinatate si pentru comunitatea rusa din Sofia. 





        La ora pranzului, am facut o pauza, pentru a asista la schimbarea garzii de la Palatul Prezidential. 





    Dupa schimbarea garzii, ne-am indreptat spre o terasa unde sa servim ceva si sa ne racorim. Am gasit o terasa foarte frumoasa, in mijlocul unei gradinite din curtea interioara a uneia din cladirile de pe bulevardul din centrul administrativ si politic al Bulgariei. Intr-o parte Palatul Prezidential, in alta Palatul Guvernului si in vecinatate Palatul Parlamentului care domina prin arhitectura si inaltime toate cladirile din zona. Vizavi de terasa noastra, pe partea cealalta a bulevardului, un sir de magazine de renume printre care Tzum, unul din cele mai mari magazine din Sofia.
Tot aici se gaseste si statuia, simbol al capitalei Sofia.Statuia Sf.Sofia -sofia, intelepciune in limba greaca-care poarta pe cap o coroana ce seamana cu zidul unei cetati, intr-o mana o ramura de laur si in cealalta o bufnita, simbolul intelepciunii si a statului de drept.





    Biserica Sf.Gheorghe din Sofia, este considerata cea mai veche cladire conservata din Sofia.A fost construita in sec.IV in perioada romana. A facut parte din baile romane, apoi a fost construita o biserica in perioada romana si bizantina, care in vremea ocupatiei otomane a fost transformata in moschee pana la eliberaea Bulgariei in timpul razboiului ruso-turc. Constructia de forma cilindrica, asezata pe o baza patrata, are o cupola care pastreaza fresce din secolele XII-XIV.S-au descoperit sub acestea si fresce din sec X. Biserica face parte dintr-un complex arheologic mai mare, astfel in spatele bisericii se gasesc ruinele unei strazi , ruinele unei bazilici mai mari si a catorva cladiri mai mici din imperiul roman. Biserica este amplasata intre doua cladiri cu multe etaje, Palatul Prezidential si un mare hotel modern.






       Plimbarea noastra prin fiebintea Sofie , termometrele stradale aratau peste 40 grd., s-a incheiat cu un scurt popas pe bulevardul pietonal Vitosha. Numele este dat de muntele din apropierea capitalei. Bulevardul este plin de magazine cu produse de moda originale si scumpe , cu baruri, restaurante si numeroase terase. Bulevardul este catalogat ca una din cele mai scumpe strazi comerciale din lume.



    Din Sofia am plecat pe directia Lovech, unde urma sa poposim peste noapte. La 103 km de Sofia, distanta parcursa in putin peste o ora, am ajuns la pestera Saeva Dupka.Pestera din nordul Bulgariei din regiunea Loveci, are 400 m de coridoare si galerii, urmele descoperite confirma utilizarea acesteia inca din epoca romana.Numele este dat de la doi frati, Seyu si Sae, care s-au ascuns in pestera in perioada ocupatiei otomane. Pestera pe langa frumusetilor si curiozitatilor specifice unei pesteri, ofera turistilor si spectacole minunate de muzica corala, datorita acusticii excelente. Am fi vrut sa vizitam si pestera Prohodna sau "Ochii Domnului", dar am aflat ca era inchisa momentan.





















    Pestera ne-a incantat peste masura, atat datorita frumusetii ei cat mai ales temperaturii racoroase, foarte benefica pentru niste calatori infierbantati, cum eram noi, de soarele dogoritor. Cand am iesit din pestera, am avut un soc respirator, din care mi-am revenit in cateva minute. Nu am patit niciodata asa ceva, dar niciodata nu am avut acest tip de axperienta si anume sa trec de la 5-6 grd C la peste 40 grd C. Simti ca nu iti intra aer in plamani....Normal ar fi fost o mica pauza in antreul din pestera dar cum eram ultimii vizitatori, am iesit direct afara, pestera inchizandu-se in urma noastra. Am pornit spre Loveci, cam la 60 km distanta de pestera. Am ajuns la Lovech, pe la ora 6 pm. Ne-am parcat masina in curtea hotelului, ne-am lasat bagajele si am pornit sa hoinarim prin Loveci, in ultimele ore de lumina. Loveci este un orasel, fermecator, linistit, cam prea linistit dar aceasta datorita restrictiilor din pandemie si a orei destul de tarzii, cand magazinele se cam inchid intr-un orasel mic.Dar asa am reusit sa admiram in voie, podul acoperit de pe raul Osam, strazile marginite de constructii noi si vechi, cladirile frumos colorate de pe malul opus si care la acea ora se oglindeau minunat in apele raului. Ne-am plimbat si prin zona veche, fermecatoare a orasului cat si prin partea orasului nou cu constructii moderne minunate. Au trecut trei-patru ore pe nesimtite si ne-am intors la hotel si tare ne-am mai fi scaldat in piscina de la hotel dar eram tare obositi si cam flamanzi. Asa ca am mancat bine, preparate din peste foarte bine gatite si cu o servire foarte buna si rapida desi in restaurantul hotelului era o nunta sau cam asa ceva, cu foarte multa lume si in interior si afara pe terasa. Am crezut ca vom fi deranjati de muzica si artificiile care pocneau din cand in cand, dar am dormit amandoi foarte bine si adanc, incat nu am auzit nimic. A doua zi dimineata, am servit micul dejun si inainte de a parasi orasul Loveci, am fost si am vizitat cetatea Loveci.





































    Am plecat din Loveci pe la 10 si jumatate si putin peste 20 km am ajuns la pestera Devetaska. Pe malul estic al raului Osam, pestera a fost lcuita din vremuri preistorice. Astazi este adapost pentru o colonie de aproape 30 000 de lilieci.
    Devetashka, de dimensiuni impresionante, mai este cunoscuta si sub denumirile locale de Oknata sau Maarata si se distinge prin forma sa aparte, care include 7 gauri de diferite dimensiuni in tavanul pesterii. Este una din cele mai frumoase si vizitate pesteri din Bulgaria.





















        Am plecat de la pestera, impresionati de aspectul si marimea acesteia si ne-am indreptat spre Parcul Natura Maarata. Ajunsi acolo ne-am parcat masina in parcarea amenajata, aproape de intrare, ne-am scos bilete de acces in parc 4 leva de persoana.Parcarea era 3 leva pe zi dar nu ne-a cerut nimeni sa platim parcarea.Ne-am inceput plimbarea pe o alee umbrita de coroanele bogate a copacilor si dupa 500 de m am dat peste un tablou cu traseele din parc.Sunt doua trasee: unul rosu, cel mai frumos si spectaculos si unul albastru, tot frumos dar mai putin spectaculos. Parcul are doar cateva hectare intindere si poate fi vizitat in cateva ore. Era ora amiezii, iar in Bulgaria incepuse canicula din vara lui 2021. La soare erau peste 45 grd.C. Si la umbra era naduseala dar cand am intrat in zona cascadelor pe circuitul rosu, am simtit adierea placuta si sanatoasa de racoare a apelor repezi si sclipitoare, cu curcubee numeroase in razele soarelui care patrundea prin vegeatia luxurianta. Aproape trei ore am hoinarit pe cele doua trasee, fara a putea vizita si cele 2 pesteri, Vodopava si Maarata, mai interesante si care pot fi vizitate doar cu ghizi autorizati, dar erau inchise.
























    De la Parcul Maarata am pornit spre urmatoarea destinatie, mult mai indepartata fata de distantele dintre obiectivele vizitate in prima parte a zilei. La 111 km , localitatra Ivanovo, unde se gaseau niste biserici rupestre, demne de luat in seama datorita vechimii si istoriei lor. 
Bisericile, capelele și manastirile rupestre monolitice sapate in stanca malurilor raului Rusenski Lom , la 32 m deasupra nivelului apelor. Pesterile erau locuite de calugari de la inceputul secolului al XIII-lea, iar in perioada apogeului complexului monahic erau 40 de biserici si 300 de alte incaperi anexe.Faima bisericilor este data de frescele din secolul al XIII-lea si al XIV-lea, pastrate in cinci dintre biserici, exemple de arta medievala bulgareasca.Dintre incaperile folosite de calugari sunt paracliserele :Sf.Arhanghel Mihail si Gospodev Dol, si biserica principala cu picturi din secolul XIV, aceasta fiind cea mai cunoscuta si un exemplu de arta din vremea Paleologilor.In anul 1979 bisericile rupestre de la Ivanovo au fost trecute pe lista patrimoniului mondial UNESCO.






















        La putin peste 10 km de bisericile rupestre de la Ivanov, inspre Ruse , se gaseste Manastirea rupestra Basarabov. Manastirea Sf.Dimitrie Basarabov, situata la 35 de m inaltime fata de raul Rusenski Lom, la sud de Dunare.Cea mai veche mentiune despre manastire, dateaza din secolul XV. A devenit renumita dupa moartea Sf Dimitrie Basaratov, care a trait pe stancile din aceasta manastire si care cand a murit, initial a fost inmormantat in cimitirul din sat, apoi ulterior s-a hotarat transferul ramasitelor in Rusia. Cum drumul trecea prin Romania si cum in acea perioada in Bucuresti ciuma decima populatia, o data cu intrarea ramasitelor Sf.Dimitrie in Bucuresti, nimeni nu a mai murit.Atunci locuitorii au solicitat ca ramasitele Sfantului sa ramana in Bucuresti, unde se afla si in ziua de astazi in Catedrala Patriarhala.
























    Am plecat de la manastire, o data cu venirea ploii, care era asteptata de foarte multa lume dupa arsita de peste zi. Dar in final semnele de venire a ploii au fost doar zgomotoase caci dupa o foarte scurta si rara burnita, ploaia a plecat spre alte meleaguri. Am poposit in Ruse la un apartament foarte elegant, cu un nume englezesc, care nu a costat mult si in care ne-am odihnit foarte bine, astfel ca pe 1 august, dis de dimineata am trecut granita in Romania o data cu canicula care ne-a insotit de la Sofia.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu