joi, 3 octombrie 2019

WEEKEND DE SEPTEMBRIE-MARAMURES

In duminica din ultimul weekend de septembrie a anului 2019, ne-am gandit sa le facem o surpriza, speram noi , frumoasa parintilor sotului meu respectiv socrilor mei, si anume o plimbare pe la manastirile din Maramures.
Asa ca pentru a facilita o plecare cat mai de dimineata din Gura Humorului , unde locuiesc socrii mei, am innoptat la ei si duminica dimineata la ora 6 si nitel ne-am trezit, ne-am primenit, hranit frugal si pe la 7 am pornit spre Maramures. Gura Humorului - Campulung Moldovenesc-Iacobeni- Carlibaba-Borsa-Moisei le-am parcurs in doua ore si jumatate, pe soseaua proaspat asfaltata, de la Iacobeni, care inca nu este finalizata dar pe care se merge super bine. Mai sunt zone fara parapeti sau cu parapeti neterminati, zone nemarcate, dar destul de putine.
Acum cativa ani , acest drum era impracticabil si trebuia sa mergem prin Bistrita in 4 ore si jumatate. Nu se putea pune problema de a face o plimbare prin Maramures intr-o zi,asa cum am facut noi acum.
Am ajuns la Manastirea Moisei in timpul slujbei de duminica de la biserica. 
Manastirea Moisei cu Hramul Adormirii Maicii Domnului, este asezata pe un platou insorit deasupra satului Moisei, inconjurata de culmile dealurilor, la poalele muntelui Pietrosul Rodnei (2303 m), intre orasele Borsa si Viseul de sus, pe soseaua nationala ce leaga Sighetul Marmatiei de Bucovina prin Psul Prislop si prin Pasul Setref de Bistrita - Nasaud si Ardeal.
Am vizitat zona asezamantului monahal, unde ne-a impresionat biserica veche de lemn, construita in anul 1599 si sfintita in 1672. Aceasta a fost restaurata in 2011, in prezent lucranduse la restaurarea picturilor din interior.
Biserica mare a fost construita in 1911 de Episcopia greco-catolica de Cluj-Gherla. A fost repictata in 1982 si resfintita in 1986.
Poarta de intrare si zidul ce imprejmuieste incinta, au fost construite intre 2008-2011.
Altarul de vara construit dupa 2010 , in stil maramuresan serveste pentru slujirea in sobor la Hramuri, cand curtea devine neincapatoare pentru miile de credinciosi ce vin din tot Maramuresul si nu numai.



Biserica de lemn construita in 1599 de calugarii din zona si sfintita in 1672, cu rol important pentru maramureseni, mai ales de cand biserica Peri-Sapanta a fost distrusa in 1660.







Intrarile in biserica erau foarte mici, pentru a intra aplecat in biserica.





Altarul de vara

Biserica mare din 1911

Poarta cu zidurile ce imprejmuiesc asezamantul din 2008-2011

Dupa ce am vizitat tot ce se putea vizita si am stat putin la slujba care era pe terminate, am pornit spre Barsana pe Valea Izei. Desi pe traseul de pe Valea Izei sunt numeroase, biserici vechi, muzee cu obiecte specifice locului din vechime, cu obiceiuri si mestesuguri traditionale care pot fi vazute cum se fac in atelierele muzeu, noi nu ne-am oprit caci pentru a le vedea pe toate nu este suficient o singura zi ci 3-4 zile. Asa ca am mers intins desi destul de cu grija deoarece soseaua era carpita si de la an la an s-a tot carpit carpiturile asa ca era foarte proasta pentu un trafic normal.Oare cand se va face si acest drum atat de frumos si atractiv prin peisajele si obiectivele turstice de la tot pasul????? Intr-o ora si ceva am ajuns la Barsana, unde slujba de duminica era pe sfarsite. Slujba se tinea in curte la altarul de vara si printre corpurile de cladiri manastiresti toate intr-o arhitectura maramuresana splendida, lumea frumos imbracata asculta slujba. Prima data cand am ajuns la Barsana in 2013 era de Rusalii. Nu am vazut niciodata o slujba mai frumoasa cum a fost aceea de la Barsana. Am fost foarte impresionata de atmosfera de acolo de atunci, care cu greu se poate exprima in cuvinte, caci este vorba de fiorul ce-ti patrunde in inima si in suflet si oricat ai incerca sa intelegi nu reusesti sa-ti dai seama de unde izvoraste acea atmosfera ireala. Nici acum nu era o mare difrenta, doar ca nu era atat de multa lume ca la Rusalii. Eu si my husband cunosteam locul si atmosfera dar socrii mei nu si ei la randul lor au fost impresionati de atata frumusete si recunosteau ca nu au mai vazut niciodata asa ceva. Este minunat locul, asezarea, cladirile , florile care se pot vedea cu ocazia unei vizite dar atmosfera din timpul unei slujbe tinuta vara in curte este extraordinar de frumoasa. Multimea de maramureseni de toate varstele, cu mic cu mare, singulari sau in grupuri,in familii sau cu prieteni imbracati multi dintre ei in costumele nationale maramuresene, raspanditi in jurul altarului de vara unde preotul impreuna cu un grup de maicute ce formeaza corul, tin slujba, iti dau impresia unei unitati sociale deosebite. Fetele si femeile cu fustele crete pana la genunchi, inflorate si colorate cu batice viu colorate ca si fustele cu bluze albe cu valuri de volane si dantele, invioreaza peisajul.

Peisaj de pe Valea Izei

Altarul de vara d unde preotul si un grup de maicute tineau slujba de duminica.



















Adăugați o legendă


Am plecat de la Manastirea Barsana ca urmare a trecerii timpului caci dupa noi am mai fi stat si tot am fi stat. Am avut de gand sa servim ceva de mancare la localul din zona parcarii unde aflasem de la altii care au fost ca ar fi mancare foarte buna si destul de accesbila la pret, dar era inchis. Asa ca ne-am indrptat spre Sighetul Marmatiei de unde urma sa mergem la Manastirea Peri si la Sapanata la Cimitirul vesel.
Nu departe de Manastirea Barsana, cam la un km, am oprit la Casa Barsan un local deosebit de frumos, cu restaurant, cu mese afara intr-un decor floral si arboricol atent amenajat, cu terasa acoperita si semiinchisa, vremea fiind de toamna totusi. Am servit ceva pesti, pastravi unii salau altii , foarte bine gatiti dar si pretul pe masura. Insa nu a fost o surpriza deoarece toate meniurile de peste de la restaurante sunt cu surprize la pret deoarece pretul se da pe 100 de g, dar in farfurie nu stii cate grame sunt dar sigur mult mai mult. Doar la pastravarii au o toleranta mai mare caci in majoritate acolo o portie de pastrav are acelasi pret indiferent de marimea pestelui. Dupa ce ne-am potolit foamea si am mai stat putin la schimbat impresii despre cele vazute pana atunci am pornit mai departe si in aproape o ora pe un drum la fel de prost ca de la Moisei la Barsana, am ajuns la Manastirea Peri. Aceasta manastire are cel mai inalt turn de lemn din lume-78 m. În anul 1391, nepoții lui Dragos Voda au dăruit Mănăstirii Peri terenuri și bunuri, fiind ridicată o biserică din piatră. Mai bine de 300 de ani, această biserică de piatră a fost folosită ca sediu al Episcopiei Române a Maramureșului, fiind ulterior ridicat de către meșterul Ioan Macarie un lăcaș care să servească drept loc de rugăciune pentru comunitatea greco-catolică din împrejurimi. Mănăstirea purta pe vremea voievozilor Dragosesti hramul Sfântul Arhanghel Mhai. La Săpânța-Peri au fost traduse și copiate în română pentru prima dată „Psaltirea”, „Evanghelia”, „Legenda duminicii”, „Codicele Voroțean” și „Faptele Apostolilor”. Pecetea timpului a dus la distrugerea mănăstirii în anul 1783.
Mănăstirea Săpânța Peri a fost înființată în anul 1997, în hotarul satului Sapanta, din dorința de a reînnoda tradiția istorică a vechii Mănăstiri Sfântul Arhanghel Mihail, din Peri, Maramureș, astăzi pe teritoriul Ucrainei
In prezent manastirea gazduieste 6 maici.












Cu greu ne-am despartit de frumusetile de la Peri si ne-am 
indreptat spre Cimitirul Vesel din Sapanta si care este foarte
aproape. Astfel ca in 10 minute amajuns la piata de langa 
cimitir unde se gasesc o multime de tarabe cu suveniruri.
Am platit taxa si am intrat in cimitir, unde am vazut ca biserica
cel putin pe exterior era gata. Cand am fost noi in 2013 era in
reconstructie si nu puteai sa vezi mare lucru.












si inca o biserica din satul Sapanta.





In jurul orei 4 si jumatate dupa amiaza ne-am indreptat 

spre Gura Humorului, de data aceasta pe Valea Viseului.
Drumul  destul de aglomerat dar fiind foarte bun, am ajuns 
la Gura Humorului la era 8 si jumatate. Ne-am luat ramas
bun de la parintii sotului care erau cam obositi dar incantati de 
ceea ce au vazut si ne-am intors la Piatra Neamt unde la ora 
10 intram in casuta noastra. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu